Nastup bosanskih kompanija na sajmu „BIOFACH“ –  najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda

Nastup bosanskih kompanija na sajmu „BIOFACH“ – najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda – BIOFACH 2020, koji je počeo danas i trajat će do 15. 02. 2020. godine.

Zajednički štand Bosne i Hercegovine već prvog dana sajma posjetila i generalna konzulica BiH u Minhenu gđa. Ruzmira Tihić –Kadrić koja je održala posebne sastanke sa predstavnicima kompanija Anđelić d.o.o. Trebinje koja se bavi sakupljanjem i preradom ljekovitog bilja, proizvodnjom eteričnih ulja i začina i Halilović d.o.o. Ilijaš koja se bavi uzgojem žitarica i povrća, proizvodnjom organske kozmetike i eteričnih ulja.

Sektor uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskog bilja i meda, s aspekta količine izvoza,  relativno je mali sektor s dosta velikim socijalnim doprinosom privredi Bosne i Hercegovine u smislu sezonskih poslova i zapošljavanja ruralnog stanovništva. Sektor je u posljednjih 10-tak godina (koliko se organizirano pruža podrška zajedničkim i pojedinačnim nastupima na međunarodnim sajmovima) ostvario značajan napredak. Na to ukazuje i činjenica da je ukupan izvoz sektora s 25 mil KM u 2012. godini dostigao iznos od preko 40 mil KM u 2019.

Iako u manjem obimu doprinosi ukupnom vanjskotrgovinskom balansu Bosne i Hercegovine, ovaj sektor u kojem se pokrivenost uvoza izvozom godinama kreće u rasponu do 200% do 400% jedan je od rijetkih u kojem Bosna i Hercegovina ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.

Izlagači i organizatori nastupa na sajmu „BIOFACH“ očekuju da će tokom sajma biti uspostavljeni novi kontakti i ugovoreni novi poslovi koji će rezultirati povećanjem izvoza i otvaranjem novih izvoznih tržišta za bosanskohercegovačke firme. Pored izlagača, privredne potencijale Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti Komora će prezentovati putem kataloga i pripremljenog video materijala.

Previous Komšić: Najave neposluha neće poništiti odluku Ustavnog suda o imovini
Next Hercegovina: Šesto dijete bračnog para Mulać

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanac Armin Osmančević – jedan od vodećih stručnjaka za digitalni marketing u Maleziji

  Armin Osmančević je u jeku rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine izbjegao u Švedsku, kako kaže, samo sa onim komadima odjeće koje je u tom trenutku nosio na

Ekonomija/Biznis

Velika Kladuša: Otvoren tržni centar Robot – posao za stotinu radnika

U Velikoj Kladuši je posao dobilo 100 radnika u novom tržnom centru koji je jučer otvorila kompanija Robot. Sa 100 novih radnih mjesta broj zaposlenih u ovoj kompaniji se povećao

Ekonomija/Biznis

Najmlađi poljoprivrednik u Sanskom Mostu

Iako se poljoprivredom nije lako baviti, Mehmed Alagić (19) prionuo je na posao odmah nakon završene srednje škole. I dok ogromna većina njegovih vršnjaka svoju životnu budućnost ne vidi na