Zahvalnice i nagrade policajcima za spašavanje muškarca od utapanja u rijeci Miljacki

Zahvalnice i nagrade policajcima za spašavanje muškarca od utapanja u rijeci Miljacki

Načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas zahvalnice i novčane nagrade policajcima Policijske stanice Stari Grad za iskazanu hrabrost 18. februara ove godine kada su spasili čovjeka od sigurnog utapanja u rijeci Miljacki, u blizini brane Bentbaša.

Priznanja su dobili policajci PU Stari Grad Merima Čelik, Siniša Kovačević, Adnan Karaman, Danijel Tomić i Asmir Durović. Upravo se Durović našao prvi na licu mjesta tog dana: „U toku redovnih aktivnosti smo dobili obavijest da je građanin vidio čovjeka u koritu rijeke Miljacke u blizini brane Bentbaša. Vrlo brzo sam sa kolegama Adnanom i Sinišom krenuo u spašavanje osobe, formirali smo ljudski lanac i iz hladne rijeke nadljudskim naporima izvukli čovjeka u besvjesnom stanju“, kazao je Asmir. Uz pomoć policajaca Merime i Danijela i ekipe Hitne pomoći, čovjek je poslije spašen od smrzavanja. Prisutni su zaključili da se ova akcija uspješno završila usljed odlične koordinacije građana i policije, ali i doze sreće, s obzirom da lice nije završilo u vrtlogu rijeke, što može biti naročito opasno u zimskom periodu. Također, policajci su istaknuli veliko zadovoljstvo zbog spašavanja onog najvrijednijeg, a to je ljudski život.

Načelnika Hadžibajrića zanimalo je kako je došlo do ovog nesretnog slučaja, a rečeno mu je da se sumnja da je riječ o starijoj osobi koji je u momentu pada u rijeku bio sam, te je najvjerovatnije upao u vodu, pored brane. „Ponosni smo što u Starom Gradu imamo ovako hrabre policajce spremne da pomognu ljudima u nevolji. Želio sam vas upoznati i izraziti vam svoju zahvalnost što brinete o našim građanima,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad i Prva policijska uprava – PS Stari Grad imaju kontinuiranu saradnju, a općina je u proteklom periodu u više navrata izdvajala sredstva za nabavku opreme policijskim službenicima. U novembru 2018. godine Općina je nabavila i terensko motorno vozilo marke „Škoda Rapid“ za potrebe Prve policijske uprave, te osigurala postavljanje video nadzora koji je pod kontrolom ove policijske stanice na brojnim lokacijama u Starom Gradu. U toku je postavljanje video nadzora na svim ulazima i izlazima u Stari Grad koji će također kontrolisati ova policijska stanica.

Na današnjem prijemu kod načelnika, u društvu hrabrih policajaca, bio je i načelnik Prve PU – Policijske stanice Stari Grad Safet Šabović, kao i općinski vijećnik Ekrem Kaljanac. Šabović se zahvalio načelniku Hadžibajriću na pozivu i činjenici da toliko cijeni hrabrost i predani rad policajaca PS Stari Grad.

Previous Rs nema teritorijalni integritet, kako to lažno pokušava prikazati karta u uredu predsjednice entiteta
Next Manifestacija 'Dani Instituta za jezik' povodon Dana maternjeg jezika

You might also like

ŽIVOT

Roditelji 24 godine tragaju za kćerkom Selmom koja je nestala u Potočarima

Selma Musić je u julu 1995. godine imala sedam godina. Kada je Srebrenica pala, Selmina majka Alija iz mjesta u kojem su živjeli se s četvero djece uputila prema Potočarima,

ŽIVOT

Sa Aladžom u Foču dolazi bolje vrijeme

Prvi namaz u zvanično otvorenoj Aladža džamiji klanjale su hiljade vjernika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine kojima ni stotine pređenih kilometara nisu predstavljali problem. Sedamdestdvogodišnja Zulfija Kolić na otvaranje

ŽIVOT

Faris Sitnić, oficir OSBiH koji je pohađao najstariju vojnu akademiju: ‘Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju’

  Blato do koljena, natopljena odjeća, teret na leđima, brojne prepreke, hiljade sklekova i drugih fizičkih i taktičkih vježbi, napori koji dovode do krajnjih granica ljudskih mogućnosti… Ako je prva