Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА.

Biznis forum, na kojem su se predstavile IT kompanije iz ukupno 12 zemalja, održan je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Norveške i njegove podgrupe Innovation Norway.

Na inicijativu ambasadora Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedima Makarevića na Biznis forumu su učestvovale i IT kompanije iz BiH koje su predstavile svoje potencijale i mogućnosti u ovoj oblasti.

Predstavnici kompanija iz Bosne i Hercegovine su održali brojne sastanke sa čelnicima drugih kompanija u cilju buduće saradnje i razvijanja novih projekata.

Drugog dana cijela sesija je posvećena isključivo kompanijama iz Bosne i Hercegovine s ciljem upoznavanja opštih prilika u ovoj grani privrede u BiH, a prisutnima se tom prilikom obratio i ambasador Makarević koji se zahvalio norveškim domaćinima na pozivu, ali i bosanskohercegovačkim kompanijama koje su učestvovale na konferenciji.

Nakon izlaganja predstavnika Innovation Norway i Ministarstva vanjskih poslova Norveške upriličene su prezentacije Tatjane Vučić iz Bit Alijanse i Nine Pobrić iz Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) na temu investicije i IT industrija u Bosni i Hercegovini.

Nakon konferencije je održan sastanak u ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu gdje su mnoge zvanice kako iz norveškog političkog života tako i iz privrede kao i uspješni poduzetnici porijeklom iz BiH imali priliku da razmijene iskustva i ideje o budućim projektima. Tom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji između Bit Alijanse i Privredne komore Norveška-Bosna i Hercegovina s ciljem jačanja zajedničke saradnje.

Ambasador Makarević je u kratkom obraćanju istakao da je ekonomska diplomatija vrlo bitna za svaku zemlju te je za Bosnu i Hercegovinu od krucijalnog značaja zadržati poslovni potencijal i mlade stručnjake u domovini.

Previous Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i aktera predmeta “Diploma”
Next Turska migrantima preporučila rute kojima zaobilaze Bosnu i Zapadni Balkan

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Aronija sve zastupljenija na području Sanskog Mosta: Kultura koja daje puno

  Na području sela Čaplje, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, nalazi se plantaža aronije čiji je vlasnik poljoprivredni proizvođač Hamo Biščević, koji ističe kako je ovom bobičastom kulturom zasadio oko

Ekonomija/Biznis

Mladi Sarajlija pokrenuo biznis s ciljem promoviranja svih ljepota Bosne i Hercegovine

Adnan Subašić iz Sarajeva iz entuzijazma i ljubavi prema svojoj domovini, prošle godine osnovao je agenciju Try Bosnia and Herzegovina, s ciljem predstavljanja svih prirodnih, kulturnih i historijskih ljepota Bosne

Ekonomija/Biznis

Šta je korona virus donio pozitivnog u bosanskoj ekonomiji

Uz mnoge negativne efekte u vidu zatvaranja tvornica, otpuštanja radnika, obustavljanja rada cijelih industrija poput ugostiteljstva i turizma i u konačnici ekonomskog usporavanja koje ćemo osjećati i narednih godina, korona