Turska migrantima preporučila rute kojima zaobilaze Bosnu i Zapadni Balkan

Turska migrantima preporučila rute kojima zaobilaze Bosnu i Zapadni Balkan

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Albaniju.

Grčki mediji koji su prenijeli tursku geografsku mapu s “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, ocijenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara zvanično učestvovala u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT, a prenijela je i na Tviteru.

Po toj mapi, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet “ulaznih mjesta” u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros (Marica) gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti i izbjeglice bi, po tom savjetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Drugi pravac iz Turske koji migrantima preporučuje TRT, ide ka sjeverozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: ka Njemačkoj i ka Francuskoj.

Američki časopis ‘Foreign Policy’ u najnovijem broju, pod naslovom “Erdoganove prazne prijetnje”, takođe pominje tu mapu “ruta” u članku o odluci Turske da dozvoli hiljadama migranata da prijeđu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU da pruže pomoć Ankari u borbi u Siriji protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Čim je 28. februara turska vlada najavila da će prestati da kontroliše svoje kopnene i morske granice na zapadu i otvoriti prolaz za migrante koji žele da ilegalno uđu u Evropu, odmah su se pojavila organizovana, grupna obavještenja na aplikacijama “WhatsApp” i “Telegram” o takozvanim “konvojima nade” koji kreću iz Istanbula.

Objavljene su mape s detaljima gdje će otići autobusi tog “konvoja”, od kojih su neke iznajmljivale općine, a druge privatne kompanije.

U posljednja tri dana, hiljade migranata su iz svih krajeva Turske krenule ka Istanbulu i zapadnoj granici. Većina su Afganistanci, a ima i Sirijaca, Iranaca, Palestinaca, Marokanaca, Pakistanaca, Bangladešana i migranata iz raznih istočnoafričkih zemalja, navodi pomenuti list.

Iako pritisak može pomoći Erdoganovoj pregovaračkoj poziciji u vezi s ratom u Siriji, on ne pomaže migrantima, već predstavlja ombanu, piše časopis, jer, mada je granica otvorena s turske strane, blokirana je s druge, grčke strane, pošto je Atina odlučna da spriječi dolazak migranata, te je premijer Kirijakos Micotakis na granici s Turskom rasporedio pripadnike specijalnih snaga policije i vojske.

Odnosi EU i Turske, piše “FP”, uglavnom se vrte oko pregovora o pristupanju koji bezuspJešno traju već decenijama, a “otvaranje turske granice ih još veoma otežava”, rekla je Asli Ajdintasbas, iz Evropskog vijeća za spoljne poslove.

Dok Turska očekuje da će uz pomoć navale migranata silom izdejstvovati vojnu podršku NATO-a ili EU za zaštitu svojih vojnika u Siriji, malo je vjerovatno da će se to dogoditi s obzirom na tamošnji odnos snaga u kojem joj je Rusija “ogroman rival”.

Uz to je Grčka zbog organizovanog slanja migranata, povukla podršku u NATO čak i za deklarativnu pomoć Turskoj u Siriji. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias najavio je čak veto ako NATO u izjavi podrške Turskoj ne bude zauzvrat zahtijevao sporazum EU i Turske o kontrolisanju migracija.

To pokazuje da oštar stav Turske prema Evropi i njeno ohrabrivanje pokreta izbjeglica koje žele da uđu u EU, možda na poslijetku neće donijeti podršku koju Ankara traži “Erdoganovom praznom prijetnjom”, zaključuje ‘Foreign Policy’.

Previous Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine
Next 11-godišnji genijalac iz Zenice napravio "pametnu kuću", glasom kontrolira uređaje

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Zimski turizam predstavlja jedan od značajnijih segmenata ukupne turističke ponude Bosne i Hercegovine (FOTO)

Bosna i Hercegovina je prvenstveno prepoznata kao zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa U specijalnom prilogu Turizam u BiH, razgovarali smo sa Šemsudinom Džekom, predsjednikom Turističke zajednice FBiH o značaju zimskog turizma

NAŠI DANI

Snagovo kod Zvornika: Obilježena 25. godišnjica ubistva 36 Bošnjaka

Otvaranjem šehidske česme danas je u Snagovu, na području opštine Zvornik obilježena 25. godišnjica ubistva 36 Bošnjaka. Među ubijenim, čija su tijela naknadno spaljena, bila su i djeca, stariji ljudi

NAŠI DANI

SUSPENDOVAN SALIHOVIĆ!

Goran Salihović je završio svoju karijeru na dužnosti glavnog državnog tužitelja. Salihovićevu karijeru okončat će afere u čijem je središtu bio Milorad Dodik. Početkom ove godine svima koji su dolazili