Dječak Ahmed istražuje i otkriva ‘kamene spavače’

Dječak Ahmed istražuje i otkriva ‘kamene spavače’

Petnaestogodišnji Ahmed Huremović na sasvim neobičan način započinje i provodi svoje slobodne dane, pa i u doba pandemije. On uči, istražuje i otkriva, ulijevajući nadu da u Bosni i Hercegovini odrastaju generacije, koje će na najbolji način znati voditi brigu o svojoj domovini i njenom blagu.

Nakon buđenja, u jutarnjim satima, za razliku od većine svojih vršnjaka, on uzima olovku i papir i pažljivo planira proces čišćenja lokaliteta na kojima se nalaze „kameni spavači“.

Potom pripremi i kompletan pribor koji mu je potreban, pa se zaputi prema lokaciji koju je već ranije odredio.  Kada obilazi neku novu nekropolu, tada pripremi svu potrebnu literaturu u kojoj se ta nekropola spominje.

“To mi pomaže da uporedim sa podacima koje sam ja prikupio”, govori nam ovaj učenik prvog razreda srednje škole iz Kalesije.

Tada, uz literaturu, ponese i građevinski metar, ali i običnu školsku kredu, koja mu služi za sjenčenje motiva na stećcima. Najčešće posjećuje istočni dio svoje općine, ali i druge dijelove u kojima se nalazi najveći broj nekropola i stećaka. Ponekad, zajedno sa svojim ocem Samirom, utvrdi da još uvijek postoje nekropole za koje se mislilo da su uništene, a ponekad, na nepristupačnim nekropolama, otkrije i nove stećke.

Sada, priča nam, u ovim teškim vremenima, i u skladu sa svim naredbama i preporukama, znatno manje obilazi stećke, ali vrijedno priprema planove kada dođu bolja vremena.

„Uprkos ovoj nesretnoj situaciji, otac i ja, poštujući sve mjere nadležnih, nađemo vremena da posjetimo nama najbližu nekropolu i očistimo nekoliko stećaka“, kaže Ahmed.

Cjelovit tekst na: Al Jazeera

Previous Mještani Željeznog Polja pokrenuli masovnu proljetnu sjetvu (Video)
Next Prehrambena industrija u prva 3 mjeseca povećala izvoz za 11,64%

You might also like

BAŠTINA

Srednjovjekovna utvrda Čajangrad novi dragulj bosanskog srednjovjekovlja

Zavičajni muzej u Visokom u trećoj je fazi istraživanja Čajangrada, novog lokaliteta iz kasnog srednjeg vijeka na području Visokog koji posljednjih godina u sve većoj mjeri plijeni pažnju stručne i

BAŠTINA

Pogledajte kako izgleda obnovljena fasada Olimpijskog muzeja u Sarajevu

  Radovi na obnovi fasade na zgradi Olimpijskog muzeja privode se kraju. Obnovljena je vanjska stolarija i ulazne stepenice sa ogradom, kao i fasada sa koje je počelo skidanje zaštitne skele. Ovaj

BAŠTINA

Deset godina od obnove mosta koji su porušili njemački okupatori

Most je predstavljao remek djelo arhitekture XVII stoljeća. Prilikom povlačenja 03. marta 1945. godine, Kamenu ćupriju je bombardovanjem porušila Pionirska jedinica 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su