Poznati komentator odrekao se C. Zvezde – zbog veličanja ratnih zločinaca od strane tog kluba

Poznati komentator odrekao se C. Zvezde – zbog veličanja ratnih zločinaca od strane tog kluba

Milojko Pantić, poznati sportski komentator u videu se javno odrekao svog dugo omiljenog fudbalskog kluba – Crvene Zvezde.

Razlog je veličanje ratnih zločinaca, odnosno nedavno dodijeljeni dres tog kluba osuđenom zločincu Draganu Vasiljkoviću. U RH je osuđen na 13,5 godina zbog ratnog zločina u Kninu i Glini. Prije par mjeseci je pušten nakon odsluženja kazne te protjeran u Srbiju.

Vasiljković je sa svojim jedincama činio zločine i po istočnoj Bosni. List The Australian 2009. godine objavio je ispovijest Džemile Subašić, koja je optužila Vasiljkovića da ju je jula 1992. godine u hotelu Vidikovac u Zvorniku nekoliko puta silovao. Njena potresna ispovijest bila je razlog da ekipa emisije “Foreigen Correspondent” australijske državne televizije ABC posjeti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i snime dokumentarac o Kapetanu Draganu.

Osuđeni ratni zločinac pukovnik Zdravko Tolimir, u vrijeme kad je 28. jula 1992. podnio izvještaj Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, spomenuo je Knindže Kapetana Dragana.

“Kod mnogih formacija tog tipa izražena je mržnja prema nesrpskom narodu i slobodno se može ocijeniti da su nosioci genocidnosti u srpskom narodu”, zapisao je tada Tolimir. 

Ovaj nekad veliki klub zapao je posljednjih decenija u glib šovinizma i veličanja zločinaca. Nekadašnji vođa navijača tog kluba Arkan postao je poznat po pljačkama i zločinima tokom srpske agresije devedesetih.

Na vanjskim zidovima stadiona višestrukog jugoslovenskog prvaka i evropskog šampiona iz 1991. stoji mural koji podsjeća na Ratka M., osuđenog za genocid u Bosni.

Militarizam u i oko tog kluba ne posustaje, pa je tako posljednjih godina čak i tenk uparkiran ispred najvećeg stadiona u Srbiji.

Previous KUIKO KOIKU igračke vraćaju djeci njihovo djetinjstvo
Next RH: Armin Hodžić predao kandidaturu u ime bošnjačke manjine za Sabor

You might also like

NAŠI DANI

Konvoj s migrantima krenuo prema Salakovcu

  Kolona autobusa u kojima su bili izbjeglice i migranti krenula je, nakon nekoliko sati čekanja, prema Prihvatnom centru u Salakovcu. Prethodno su bili zaustavljeni blizu Konjica, na pola putam, gdje

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina zabilježila najveći rast bogatstva po stanovniku – čak 274 posto!

  Svjetska banka objavila je izvještaj “Promjene bogatstva nacija 2018”,  u kojem je, po bogatstvu po glavi stanovnika, rangirano 140 zemalja svijeta – prenose mediji. Temeljem podataka za 2014. godinu,

NAŠI DANI

Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je zahtjev članovima Kolegija Predstavničkog doma PS BiH da u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma uvrste