Poznati komentator odrekao se C. Zvezde – zbog veličanja ratnih zločinaca od strane tog kluba

Poznati komentator odrekao se C. Zvezde – zbog veličanja ratnih zločinaca od strane tog kluba

Milojko Pantić, poznati sportski komentator u videu se javno odrekao svog dugo omiljenog fudbalskog kluba – Crvene Zvezde.

Razlog je veličanje ratnih zločinaca, odnosno nedavno dodijeljeni dres tog kluba osuđenom zločincu Draganu Vasiljkoviću. U RH je osuđen na 13,5 godina zbog ratnog zločina u Kninu i Glini. Prije par mjeseci je pušten nakon odsluženja kazne te protjeran u Srbiju.

Vasiljković je sa svojim jedincama činio zločine i po istočnoj Bosni. List The Australian 2009. godine objavio je ispovijest Džemile Subašić, koja je optužila Vasiljkovića da ju je jula 1992. godine u hotelu Vidikovac u Zvorniku nekoliko puta silovao. Njena potresna ispovijest bila je razlog da ekipa emisije “Foreigen Correspondent” australijske državne televizije ABC posjeti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i snime dokumentarac o Kapetanu Draganu.

Osuđeni ratni zločinac pukovnik Zdravko Tolimir, u vrijeme kad je 28. jula 1992. podnio izvještaj Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, spomenuo je Knindže Kapetana Dragana.

“Kod mnogih formacija tog tipa izražena je mržnja prema nesrpskom narodu i slobodno se može ocijeniti da su nosioci genocidnosti u srpskom narodu”, zapisao je tada Tolimir. 

Ovaj nekad veliki klub zapao je posljednjih decenija u glib šovinizma i veličanja zločinaca. Nekadašnji vođa navijača tog kluba Arkan postao je poznat po pljačkama i zločinima tokom srpske agresije devedesetih.

Na vanjskim zidovima stadiona višestrukog jugoslovenskog prvaka i evropskog šampiona iz 1991. stoji mural koji podsjeća na Ratka M., osuđenog za genocid u Bosni.

Militarizam u i oko tog kluba ne posustaje, pa je tako posljednjih godina čak i tenk uparkiran ispred najvećeg stadiona u Srbiji.

Previous KUIKO KOIKU igračke vraćaju djeci njihovo djetinjstvo
Next RH: Armin Hodžić predao kandidaturu u ime bošnjačke manjine za Sabor

You might also like

NAŠI DANI

Ambasador Alkalaj u UN-u raskrinkao Šmitove odluke i politiku susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj je tokom zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na temu Bosne i Hercegovine, iznio je oštre kritike na račun rada visokog predstavnika u

NAŠI DANI

VIDEO ‘POTKIVANJA’: Ti ćeš meni sve dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom!

Pogledajte video razgovora između Milana Tegeltije i Nermina Aleševića i predaju novca inspektoru SIPA-e. Inspektor Pandža rekao da mu je određena najnezahvalnija uloga Milan Tegeltija  je pristao da mu čovjek

NAŠI DANI

Begija Smajić, zastupnica u NS RS: Vlasti općine Bratunac žele trajno ukloniti tragove zločina

Begija Smajić, zastupnica u Narodnoj Skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS, reagujući na uklanjanje tragova zločina masovne egzekucije preko 1.000 stanovnika ”zaštićene zone UN-a Srebrenica” u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca