RH: Armin Hodžić predao kandidaturu u ime bošnjačke manjine za Sabor

RH: Armin Hodžić predao kandidaturu u ime bošnjačke manjine za Sabor

Armin Hodžić, nezavisni kandidat Bošnjaka za Hrvatski sabor, predao je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoju kandidaturu za zastupnika pet nacionalnih manjina, te poručio da bošnjačka manjina nije zadovoljna dosadašnjim zastupanjem Ermine Lekaj Prljaskaj, javlja AA.

“Kandidat sam grupe birača bošnjačke nacionalne manjine, optimisti smo jer smo u kratkom roku prikupili ogroman broj potpisa i jer smo protekle četiri godine radili za boljitak bošnjačke manjine u Hrvatskoj“, izjavio je Hodžić.

Hodžić se na ovim parlamentarnim izborima kandidira za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

“Bošnjačka manjina nije zadovoljna kako nas je u Hrvatskom saboru predstavljala dosadašnja zastupnica Lekaj Prljaskaj. Smatramo da ona u dva protekla mandata nije, neću reći ništa, ali nije dovoljno napravila da bi mogla dobiti ponovno povjerenje birača, ne samo bošnjačke, nego i ostalih manjina koje zastupa. Zbog toga, treba nam nova snaga u Saboru. Na izborima za Hrvatski sabor, 5. srpnja/jula neću se osvrtati na druge, nego želim probuditi interes bošnjačke manjine za izbore kako bi njeni pripadnici u što većem broju izašli na izbore i zaokružili kandidata za kojeg drže da će na najbolji mogući način predstavljati interes Bošnjaka i ostalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj“, pojasnio je Hodžić.

Istakao je da poziva sve birače Bošnjake da provjere da se u registru birača Republike Hrvatske vode kao birači bošnjačke manjine, a ne kao muslimani jer tada ne mogu glasati u ovoj izbornoj jedinici.

“Naime, Ustavni zakon o nacionalnim manjinama Republike Hrvatske 2003. godine Bošnjacima je odredio status punopravne nacionalne manjine i ne priznaje termin ‘Musliman’ te stoga svi koji su se izjasnili ‘Muslimanima’ ne mogu ostvariti prava propisana ovim Ustavnim zakonom“, poručio je Hodžić.

Provjeru vlastitog upis građani mogu izvršiti putem sustava e-građanin, uvidom u registar birača ili u uredima Državne uprave u mjestu stanovanja, navodi Hodžić u priopćenju te dodaje kako se promjena tog podatka vrši na temelju izjave birača pred nadležnim tijelom do 24. lipnja/juna ove godine ukoliko građani žele glasati na ovim izborima za kandidate bošnjačke manjine.

Pripadnici nacionalnih manjina na parlamentarnim izborima za Sabor 5. srpnja 2020. biraju osam zastupnika, tri bira srpska, po jednog mađarska i talijanska, jednog zajedničkog češka i slovačka, a po jednog zastupnika pripadnici pet (albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske) odnosno 12 manjina. Zastupnike manjina mogu kandidirati političke stranke, manjinske udruge i birači.

Previous Poznati komentator odrekao se C. Zvezde - zbog veličanja ratnih zločinaca od strane tog kluba
Next Nana Saliha dobija novi dom (Video)

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanska zajednica u V. Britaniji ima novi dom – u Birminghamu kupljena historijska zgrada iz 19. vijeka

HISTORIJSKI USPJEH BH ZAJEDNICE U VELIKOJ BRITANIJI: VIKTORIJANSKA ZGRADA BIVŠE POLICIJSKE STANICE I MUZEJA JE NAŠ NOVI DOM  Dragi prijatelji, sa zadovoljstvom objavljujemo da smo kupili zgradu koja će biti

NAŠI LJUDI

Kako su Bosanci popularizirali kesten u Americi

Srijeda je ujutro u ruralnom Wapellu i oko 30 trenutnih i budućih farmera, jedna beba i jedan veliki pas ukrcali su se u dva kamiona. Kathy Dice, čiji entuzijazam je

NAŠI LJUDI

Haris Silajdžić – obraćanje našim ljudima u SAD-u povodom Dana državnosti

  Bivši bosanski premijer i istaknuti političar, dr. Haris Silajdžić održao je zanimljivo predavanje u Phoenixu o bosanskoj historiji. Govor je održan povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Bosnians and