Dok traje peticija da se ‘Vilina vlas’ ukloni s Googlea, ovo višegradsko mjesto strave promoviše državna televizija

Dok traje peticija da se ‘Vilina vlas’ ukloni s Googlea, ovo višegradsko mjesto strave promoviše državna televizija

Amela Trokić, stručnjakinja za marketing, pokrenula je peticiju na stranici Change.org da se hotel Vilina vlas, koja je navdena kao turistička stranica ukloni s Google pretraživača i Google Maps, prenose mediji ovih dana.

Turistička agencija bosanskohercegovačkog entiteta Rs promoviše Vilinu vlas kao lječilište za rehabilitaciju u Bosni i Hercegovini, a isto tako se promoviše i na Googleu.

Ako bi neko koncentracione logore Auschwitz-Birkenau odlučio pretvoriti u wellness odmaralište pogodno za opuštajući odmor da li biste mu dopustili da to promoviše na Googleu? Želite li dopustiti da se na Google Maps prikazuje kao turistički objekt”, piše na početku Terzić.

Pojasnila je da je Vilina Vlas ‘hotel’ koji je služio kao jedan od glavnih zatočeničkih prostora tokom višestrukog masakra u Višegradu.

Bošnjačke zarobljenike su tukli, mučili i ubijali, dok su stotine žena silovane i zlostavljane u sobama ovog hotela, istakla je ona.  

“Brza pretraga na Google dobit će sjajne kritike i račune iz prve ruke onih koji kažu da je to ‘vrlo lijepo i mirno mjesto u prirodi. Gosti mogu spavati u nekoj od brojnih soba u kojima su žene silovane, a muškarci mučeni i ubijani”, piše Trokić. 

Upozorila je da se historija ovog hotela pokušava sistemski izbrisati na nehuman način, a sve to uz podršku Vlade Rs. 

“Uklonite ovaj zločin iz svoje pretrage, uklonite ih sa svih vaših karti i pomozite nam u pokušaju da pružimo dostojanstvo i pravdu žrtvama.”

Zašto moramo potpisati ovu peticiju? https://www.change.org/p/google-remove-vilina-vlas-hotel-as-a-tourist-site-from-google-search-and-google-maps

-Jer smo još uvijek blagoslovljeni životom, glasom… jer možemo govoriti u ime onih koji ne mogu pričati priče. Njihova traumatična iskustva, njihove smrti ne bi trebale biti zaboravljene i sigurno ne bi trebale biti pretvorene u turističku banju koja stvara profit! Ako vam treba više uvjeravanja, pogledajte ovaj film koji priča priču o nepoznatom turističkom boravku u hotelu i njenom emocionalnom putovanju nakon saznanja istine. https://www.youtube.com/watch?v=DmTnWUeowPc

A u međuvremenu pomenuto mjesto dobija promociju na BHRT-u!

Tako državna televizija u afirmativnom prilogu iz Višegrada prenosi i riječi Dušane Bukvić, direktorice takozvanog Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“:

“Promotivna kampanja Čekamo vas u Višegradu je odlična prilika da još jedan broj turista privučemo u našu regiju i mi smo podržali tu ideju i dali naše objekte kao nagradni poklon, a time želimo dati na znanje da imamo
šta ponuditi i da će svi koji dođu, očekujemo da se vrate i dovedu nove goste. “

Opština Višegrad obezbijedila je sredstva za turiste u vidu vaučera, koje će gosti koji budu izabrani žrijebanjem moći da koriste u lokalnim ugostiteljskim objektima – izvještava BHRT.

Previous Ne postoji razlika između nekoga ubijenog u Omarskoj '92. i bilo koga ubijenog u julu '95. u Srebrenici
Next Pjanić o potpisu za Barcelonu: Drago mi je i zbog mojih roditelja i cijele Bosne

You might also like

NAŠI DANI

Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno, javlja agencija Patria. Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U

NAŠI DANI

Bošnjaci u Rudom: Odnos prema povratnicima u ovaj dio naše zemlje više nego korektan

Desimir Stanković, bez naknade, svojim kamionom i bagerom vrši zemljane radove na lokalitetu gdje se gradi spomen-obilježje za više od 100 ubijenih i nestalih Bošnjaka Rudog. Bošnjački povratnici u općinu

NAŠI DANI

Obilježena 75. godišnjica Igmanskog marša

Igmanski marš je jedan od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Hiljade ljudi sudjelovale su danas u obilježavanju 75. godišnjica Igmanskog marša, epopeje iz Drugog svjetskog rata i