Državni Parlament izglasao izmjene Izbornog zakona, izbori u Mostaru nakon 12 godina

Državni Parlament izglasao izmjene Izbornog zakona, izbori u Mostaru nakon 12 godina

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

-Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 9. sjednici usvojio je Zakon o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prethodno, Dom je usvojio zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Uz ovaj Zakon, Dom naroda PSBiH usvojio je zaključak kojim preporučuje Skupštini Grada Mostara u novom sazivu da u proces izrade prijedloga novog Statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH kako bi se, kroz usvajanje novog Statuta, osigura mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa svih građana Mostara.

Usvojen je i zaključak prema kome Dom naroda PSBiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko – neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguravanja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih kantona.

Dom naroda usvojio je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da u što kraćem roku, u skladu sa rješenjima u Izbornom zakonu BiH za Grad Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH za Općinu Travnik kako bi se Lokalni izbori 2024. godine za Općinu Travnik proveli po novim izbornim pravilima. U usvojenom zaključku Doma navodi se da je pri izradi prijedloga potrebno konsultirati političke predstavnike u lokalnoj zajednici.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU pozdravili izmjene Izbornog zakona

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas s ambasadorima Kvinte (SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija) i sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Otvarajući sastanak, ambasador Sattler istaknuo je da je 8. juni jako dobar dan za Bosnu i Hercegovinu jer je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila izmjene Izbornog zakona na osnovu kojih su stvoreni uvjeti za održavanje lokalnih izbora i u Gradu Mostaru te da je od izuzetnog značaja i to što je cijeli taj složeni posao okončan u parlamentu. Po njegovim riječima, prije svega šest mjeseci to je bilo gotovo nezamislivo pa je u ime svih učesnika sastanka čestitao na ostvarenom rezultatu.

Previous Preživjeli Srebreničani odaju počast ubijenim i sjećaju se "puta smrti"
Next Agius: Vlasti entiteta Rs indoktriniraju djecu negiranjem genocida u Srebrenici

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

U Prijedoru klanjana kolektivna dženaza za 23 žrtve ubijene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

U Prijedoru je danas klanjana kolektivna dženaza za 23 žrtve ubijene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u tom gradu i okolini. Kolektivna dženaza obavljena je jutros u 9 sati,

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Turska policija uhapsila Duška Dabetića osumnjičenog za ratne zločine u našoj zemlji

  Turska policija u Antaliji uhapsila je Duška Dabetića, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi na Interpolovoj međunarodnoj potjernici. Odjel Policijske uprave

NAŠI DANI

Preminuo šejh Saleh Abdullah Kamel; godišnje stipendirao 500 učenika iz naše zemlje

Šejh Saleh Abdullah Kamel, ugledni saudijski biznismen i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojem je svake godine 500 djece iz Bosne i Hercegovine stipendirano, umro je u ponedjeljak u