Buduća doktorica Medina Gromila pomaže u spašavanju stradalih u zemljotresu u Turskoj

Buduća doktorica Medina Gromila pomaže u spašavanju stradalih u zemljotresu u Turskoj

Spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s akcijama traganja i spašavanja na području grada Hataya, jednog od najteže pogođenih u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio južnu Turkiye i sjever Sirije, javlja Anadolija.

U spasilačkom timu iz Bosne i Hercegovine nalazi se i 26-godišnja Medina Gromila, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članica Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo.

“Ekipa bh. spasilaca smještena je u gradu Hatayu koji je najviše pogođen zemljotresom. Naša ekipa vrijedno radi i pruža pomoć 24 sata dnevno. Stanje koje smo zatekli je haotično, ne može se opisati niti riječima niti slikama. Tlo i dalje ne miruje, što stvara dodatnu paniku među preživjelima. Okruženi smo tugom, ljudskom patnjom i stalnim sirenama sanitetskih vozila. Trenutno niko od nas nije u opasnosti i čast nam je da nosimo grb Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima”, rekla je za Anadoliju ova hrabra bh. studentica iz Jajca.

U njihovom spasilačkom timu iz Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi devet osoba koje na razne načine pokušavaju pomoći u akcijama spašavanja i pružanja pomoći žrtvama zemljotresa.

“Teško je raditi u ovim uslovima zbog temperature, pogotovo noću. Naša ekipa radi od 0-24 sati, tako smo raspoređeni. Veliki je izazov i teškoća kako fizički zbog niskih temperatura i stalnog podrhtavanja tla tako i psihički. Ovdje bi i kamen zaplakao. Što se mene konkretno tiče, večeras sam raspoređena u noćnu smjenu, radim s turskim medicinskim timom na izvlačenju tijela i imam zadatak pomoći povrijeđenima i voditi brigu oko tih ljudi”, kazala je Medina, buduća doktorica.

Napominje da je postavljena mobilna bolnica na tom području gdje nakon aktivnosti na ruševinana radu u pružanju pomoći povrijeđenima.

U Turkiye se trenutno nalazi više od 150 članova spasilačkih ekipa iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u akcijama spašavanja i pružanja pomoći stradalima u zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu.

Izvor: Agencije

Previous Majka Bošnjakinja, otac Nigerijac - Talentovani fudbaler Ajaxa želi igrati za Bosnu!
Next Ispod ruševina u Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog

You might also like

NAŠI DANI

Konvoj ”Pomozi.ba“ s oko 300 tona pomoći Albaniji krenuo iz Sarajeva

Konvoj pomoći s oko 300 tona robe, većinom građevinskim materijalom, u organizaciji Udruženja Pomozi.ba krenuo je u jutarnjim satima iz Sarajeva prema Albaniji, javlja AA. Osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić

NAŠI DANI

Crna Gora: Trodnevna žalost zbog masakra na Cetinju; brojni bosanski zvaničnici izrazili saučešće

Vlada Crne Gore proglasila je u petak, povodom tragedije na Cetinju, trodnevnu žalost na teritoriji cijele države. Zastave na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih

NAŠI DANI

Oručević: Mostar će biti velika prijestolnica, pravi bosanski grad

  O nazivima ulica u ovom gradu, načinu života i zašto su Mostaru odsječena krila za razvoj pored svih potencijala, te koliko to boli građane Mostara, za N1 je govorio