Buduća doktorica Medina Gromila pomaže u spašavanju stradalih u zemljotresu u Turskoj

Buduća doktorica Medina Gromila pomaže u spašavanju stradalih u zemljotresu u Turskoj

Spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s akcijama traganja i spašavanja na području grada Hataya, jednog od najteže pogođenih u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio južnu Turkiye i sjever Sirije, javlja Anadolija.

U spasilačkom timu iz Bosne i Hercegovine nalazi se i 26-godišnja Medina Gromila, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članica Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo.

“Ekipa bh. spasilaca smještena je u gradu Hatayu koji je najviše pogođen zemljotresom. Naša ekipa vrijedno radi i pruža pomoć 24 sata dnevno. Stanje koje smo zatekli je haotično, ne može se opisati niti riječima niti slikama. Tlo i dalje ne miruje, što stvara dodatnu paniku među preživjelima. Okruženi smo tugom, ljudskom patnjom i stalnim sirenama sanitetskih vozila. Trenutno niko od nas nije u opasnosti i čast nam je da nosimo grb Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima”, rekla je za Anadoliju ova hrabra bh. studentica iz Jajca.

U njihovom spasilačkom timu iz Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi devet osoba koje na razne načine pokušavaju pomoći u akcijama spašavanja i pružanja pomoći žrtvama zemljotresa.

“Teško je raditi u ovim uslovima zbog temperature, pogotovo noću. Naša ekipa radi od 0-24 sati, tako smo raspoređeni. Veliki je izazov i teškoća kako fizički zbog niskih temperatura i stalnog podrhtavanja tla tako i psihički. Ovdje bi i kamen zaplakao. Što se mene konkretno tiče, večeras sam raspoređena u noćnu smjenu, radim s turskim medicinskim timom na izvlačenju tijela i imam zadatak pomoći povrijeđenima i voditi brigu oko tih ljudi”, kazala je Medina, buduća doktorica.

Napominje da je postavljena mobilna bolnica na tom području gdje nakon aktivnosti na ruševinana radu u pružanju pomoći povrijeđenima.

U Turkiye se trenutno nalazi više od 150 članova spasilačkih ekipa iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u akcijama spašavanja i pružanja pomoći stradalima u zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu.

Izvor: Agencije

Previous Majka Bošnjakinja, otac Nigerijac - Talentovani fudbaler Ajaxa želi igrati za Bosnu!
Next Ispod ruševina u Malatyi pronađeno tijelo bh. državljanina Angela Peševskog

You might also like

NAŠI DANI

Nova isporuka: 11.700 doza BioNTech/Pfizer vakcina dopremljeno u našu zemlju

Nova, treća, isporuka vakcina stigla je danas u Bosnu i Hercegovine putem programa EU4HEALTH. Riječ je o 11.700 BioNTech/Pfizer vakcina. Do augusta se očekuje 214.000 doza za Bosnu i Hercegovinu

NAŠI DANI

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastaće se s generalnim sekretarom NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, gospodin Jens Stoltenberg, primit će u srijedu, 25. maja 2022. godine, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Šefika Džaferovića. -Generalni sekretar i predsjedavajući će nakon sastanka održati

NAŠI DANI

Komšić: BiH ima tri mogućnosti, tri puta kojima se može kretati sa te svojevrsne političke raskrsnice

Govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjedici Komiteta za vanjske poslove Evropskog Parlamenta (AFET) Dame i gospodo zastupnice i zastupnici, Želio bih vam zahvaliti na interesu i prilici