Rezolucija o osudi agresije i genocida u Bosni predstavljena u Kongresu SAD

Rezolucija o osudi agresije i genocida u Bosni predstavljena u Kongresu SAD

Američka kongresmenka predstavila je Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

U predloženoj Rezoluciji kongresmenke Eddie Bernice Johnson, koja dolazi iz reda Demokrata, navodi se da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije započeli agresiju i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Za genocid u Srebrenici, tokom kojeg je ubijeno više od 8.000 uglavnom bošnjačkih muškaraca i dječaka, u Rezoluci se kaže da je “Masakr u Srebrenici bio jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i Jugoslovenske vlade”.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja da “neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u Bosni i Hercegovini, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20 vijeka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida.

Dalje se navodi i da zvaničnici u Republici Srpskoj, entitetu u BiH, odaju počast i veličaju ratne zločinace, falsificiraju povijest krivičnih djela i pokreću školski nastavni program koji učenike podučavaju lažnim činjenicama o Srebrenici.

Eddie Bernice Johnson | Department of Energy
Eddie Bernice Johnson

Rezolucija američkog kongresa nije pravno obvezujući dokument, ali predstavlja političko opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država.

Rezolucija opširnija od prethodnih

Slične rezolucije o ratu u Bosni i Hercegovini američki kongres donosio je i ranije.

Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić podsjetio je da su rezolucije o Srebrenici ranije donesene 2005. godine u Senatu, jednoglasno je usvojena ta rezolucija, te 2015. godine Zastupnički dom je  također jednoglasno usvojio rezoluciju. “I sada imamo prijedlog rezolucije 2020. godine koji je u početnoj fazi i pokrenuta je unutar Odbora za oružane snage.”

U predloženoj Rezoluciji kongresmenke Eddie Bernice Johnson ne tretira se samo genocid u Srebrenici, već i drugi zločini nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Navodi se da je politika agresija i etničko čišćenje, koje su provele snaga bosanskih Srba uz direktnu podršku Miloševića doveli do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih, i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i u koncentracionim logorima na području Prijedora, kao i podvrgavanje civila u Sarajevu i drugim urbanim centrima traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima.

“Rezolucijom u Predstavničkom domu odajemo počast onima koji su izgubili živote tokom najgoreg zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Rezolucija je ujedno i podrška težnji Bosanaca za euroatlantskim integracijama”, poručila je Johnson, koja je Rezoluciju predstavila zajedno s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Eliotom Engelom.

“Genocid u Srebrenici služi kao podsjetnik na posljedice koje nastaju kada međunarodna zajednica ne reagira. Stojim sa žrtvama i preživjelima srebreničkog genocida i vjerujem da se ova tragedija nikada ne smije zaboraviti”, dodala je ona.

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koja je obilježana u subotu, javnosti se obratio i vjerovatni demokratski kandidat za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden.

Ovaj bivši američki potpredsjednik rekao je da je genocid u Srebrenici najveći masakr u Evropi u pola stoljeća, i bio je dio šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države.

On je napomenuo da je srebrenički genocid opsežno dokumentiran i dokazan. Negirati ove zločine i ovaj genocid, rekao je Biden, moralni je zločin “koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo”. 

“Baš kao što sam činio tokom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Ako budem izabran za predsjednika, učinit ću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima Bosne i Hercegovine da ispune svoje euroatlantske težnje”, poručio je Biden.

Tokom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici video linkom se obratio i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton. On je rekao kako mu se čini “da i nakon 25 godina dosta toga nismo naučili”.

Previous Poznati teniser u srcu Bosne: Ako postoji raj na zemlji, onda je to ovdje (Video)
Next Selzer Grupa i ASA Grupacija otvaraju 300 novih radnih mjesta u općini Novi Grad

You might also like

NAŠI DANI

Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš. Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je da ekipe na takmičenje

NAŠI DANI

Kozarac: Dženaza za ubijene Prijedorčane; otvorena i izložba fotografija satova žrtava pronađenih u masovnim grobnicama

  Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas u podne je počelo klanjane kolektivne dženaze za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine. U Kamičane je sinoć stigla povorka sa posmrtnim

NAŠI DANI

Tuka i zlatni košarkaši na poštanskim markama

Povodom 9. oktobra – Svjetskog dana pošte JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo izdalo je dvije poštanske marke – marku u čast zlatnoj Košarkaškoj kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i marku