Obilježavanje godišnjice Povelje Kulina bana napisane 1189. godine

Obilježavanje godišnjice Povelje Kulina bana napisane 1189. godine

Godišnjica Povelje Kulina bana, koja je napisana 1189. godine, bit će obilježena u okviru Međunarodnog festivala Grad sutra na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

O značaju Povelje i srednjovjekovnoj Bosni govorit će naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu  Nedim Rabić, a o bosanskohercegovačkoj baštini i izazovima u savremenoj parlamentarnoj diplomaciji predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić.

Između ostalog, video poruku povodom godišnjice Povelje sa vrha Visočice uputit će planinar i novinar Zehrudin Isaković, najavljeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Dan bosanske pismenosti

Danas, s početkom u 11.00 sati, povodom Dana bosanske pismenosti,  u Domu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” održat će se konferencija za medije na kojoj će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, šef Katedre za bošnjačku književnost i redovni profesor na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i akademik prof. dr. Dževad Jahić, penzionisani redovni profesor na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Odlukom Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz 2019. godine, Danom bosanske pismenosti proglašen je 29. august – dan kada je napisana Povelja  Kulina bana.

-Čuvena Povelja bosanskog vladara Kulina napisana je starim bosanskim pismom bosančicom 29. augusta 1189. godine. Taj državni dokument reguliše odnose u trgovini sa susjednim Dubrovnikom, tada važnim trgovačkim centrom koji je bio samostalni grad-država.

Previous Salihamidžić junior: Bila bi velika čast da zaigram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine
Next Vojska, crkva, Dodik: Pred sastanak o Kosovu uvijek ista pjesma

You might also like

BAŠTINA

Dan reintegracije Prače i priča o džamiji velikog vezira Semiz Ali-paše

19.mart obilježava se kao Dan reintegracije Prače. Prača je dio Općine Pale u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. U nastavku priča o džamiji velikog vezira Semiz Ali-paše u Prači. Džamija je poput

BAŠTINA

Gradačac: Tajne Starog grada i kule Zmaja od Bosne

Ispod Starog grada u Gradačcu protežu se tuneli i podzemne prostorije za koje malo ko zna, a koji su predstavljali drugi nivo odbrane mjesta u slučaju napada neprijatelja. Kroz tunele,

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1. februara 1888. godine

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. U početku je muzej bio smješten u neuslovnim