Obilježavanje godišnjice Povelje Kulina bana napisane 1189. godine

Obilježavanje godišnjice Povelje Kulina bana napisane 1189. godine

Godišnjica Povelje Kulina bana, koja je napisana 1189. godine, bit će obilježena u okviru Međunarodnog festivala Grad sutra na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

O značaju Povelje i srednjovjekovnoj Bosni govorit će naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu  Nedim Rabić, a o bosanskohercegovačkoj baštini i izazovima u savremenoj parlamentarnoj diplomaciji predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić.

Između ostalog, video poruku povodom godišnjice Povelje sa vrha Visočice uputit će planinar i novinar Zehrudin Isaković, najavljeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Dan bosanske pismenosti

Danas, s početkom u 11.00 sati, povodom Dana bosanske pismenosti,  u Domu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” održat će se konferencija za medije na kojoj će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, šef Katedre za bošnjačku književnost i redovni profesor na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i akademik prof. dr. Dževad Jahić, penzionisani redovni profesor na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Odlukom Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz 2019. godine, Danom bosanske pismenosti proglašen je 29. august – dan kada je napisana Povelja  Kulina bana.

-Čuvena Povelja bosanskog vladara Kulina napisana je starim bosanskim pismom bosančicom 29. augusta 1189. godine. Taj državni dokument reguliše odnose u trgovini sa susjednim Dubrovnikom, tada važnim trgovačkim centrom koji je bio samostalni grad-država.

Previous Salihamidžić junior: Bila bi velika čast da zaigram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine
Next Vojska, crkva, Dodik: Pred sastanak o Kosovu uvijek ista pjesma

You might also like

NASLIJEĐE

Uređenje historijskog puta Bentbaša-Kozija ćuprija: Vraćanje iz zaborava i obogaćivanje turističke ponude Sarajeva

  Kuriozitet vezan za ovaj most je da je sačuvan u originalu. Dakle, nikakvih preinaka na njemu nije bilo, vidi se i sama kamena ograda, koja se zove korakluk. Ona

KNJIŽEVNOST

U Zenici promovisana knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

U velikoj Sali hotela “Zenica” u Zenici promovisana je knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, a u organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Zenica,

KULTURA I UMJETNOST

Knjiga ‘Stećak’ autora Gorčina Dizdara predstavljena u Sarajevu

  Knjiga “Stećak” autora Gorčina Dizdara o jedinstvenim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima Bosne i Hercegovine, predstavljena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Autor Dizdar