Međunarodni dan nestalih: Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nestalo oko 35.000 osoba

Međunarodni dan nestalih: Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nestalo oko 35.000 osoba

Povodom Međunarodniog dana nestalih osoba, koji se obilježava danas u svijetu, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjećaju da “iako je prošlo 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini porodice žrtava i dalje tragaju za više od 7.500 svojih članova”, prenosi AA.

“Pozivamo nadležne da pitanje nestalih osoba postane prioritet u njihovom radu, a pojedince koji imaju informacije o grobnicama da ih podijele sa nadležnim institucijama ili udruženjima žrtava. Svaka tačna informacija o nestalim ubijenim je od velikog značaja. Budite hrabri i pomozite porodicama da pronađu svoje najmilije”, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Podsjetili su da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nestalo oko 35.000 osoba.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.500.

Udruženje porodica žrtava rata “Foča 1992-1995” Međunarodni dan nestalih osoba obilježilo je na lokalitetu Buk Bijela, gdje je u junu 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima 43 stanovnika Foče.

U septembru 1992. ovdje su ubijeni muškarci od kojih je najmlađi imao 16, a najstariji 32 godine.

“Prema informacijama koje imamo, oni su ubijeni ranije i na kamionu, koji je morao ući u rikverc, šumskim putem dovezeni su do lokacije na koju su izbačeni. Razgovarala sam sa istražiocem Instituta za nestale osobe, koji je 6. juna 2006. godine ekshumirao njihove posmrtne ostatke, i rekao mi je da je to bio strašan prizor tijela nabacanih jedno preko drugog, koji su izgledali kao jedan naviljak sijena”, rekla je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja porodica žrtava rata “Foča 1992-1995”.

Kako bi prisustvovao obilježavanju Dana nestalih, iz SAD-a, gdje živi nakon rata, došao je Kemalemir Frašto, koji još uvijek traži ostatke svoga brata Emira. Emir je ubijen u Foči, a njegovo tijelo bačeno je pored rijeke Ćehotine. Kako bi sačuvao uspomenu na brata, Kemal je zvanično promijenio ime, te je vlastitom dodao i ime ubijenog brata.

“Dvadeset osam godina nije malo. Najgore je što ja imam informacije gdje je ubijen i gdje je ukopan, čak sam predao tužbu protiv Rs-a, ali još uvijek ništa. Postoji mogućnost da je ukopan u samom gradu, ali niko ne reaguje”, izjavio je Frašto.

Od oko 3.000 civila ubijenih tokom rata na prostoru Foče, još uvijek se traga za 627.

“Od 514 grobnica pronađenih na području Foče, 55 je masovnih. Foča je u vrhu liste gradova po broju nestalih osoba, a na prvom mjestu je po broju ubijenih i nestalih žena”, kazala je Halida Konjo Uzunović.

Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta (MKCK), zajedno sa 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH i 41 udruženjem porodica nestalih osoba, danas obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva “Gdje je?”

Izvor: Agencije

Previous Presude američkog suda: Rs i Srbija dužne žrtvama milijarde dolara odštete
Next Vodopad Blihe: Prirodni dragulj Sanskog Mosta

You might also like

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbija je faktor destabilizacije regiona

Nacionalistička i autokratska Srbija prijetnja je za cio region i ključni faktor njegove destabilizacije, a razmjere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića,

NAŠI DANI

Općina Tešanj će stipendirati 344 studenta

  U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju potpisani su ugovori za stipendiranje studenata u školskoj 2017/2018. godini. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 344

NAŠI DANI

Iz Sarajeva u Krajinu 200.000 BAM pomoći za upravljanje migrantskom krizom

Vlada Kantona Sarajevo je u četvrtak donijela Odluku o izdvajanju 200.000 KM kao pomoć Unskom-sanskom  kantonu u upravljanju migrantskom  krizom koja je  najizraženija upravo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.