Palestinci smatraju da su ih Arapi izdali (Video)

Palestinci smatraju da su ih Arapi izdali (Video)

U Gazi i Hebronu protesti protiv sporazuma.

Nezadovoljni Palestinci palili su postere čelnika zaljevskih zemalja, američkog predsjednike Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Čin arapskih zemalja nazvali su izdajom.

Sa palestinskim reakcijama iz Ramallaha na Zapadnoj obali javila se Nida Ibrahim – AJB.

 Mirko Dautović: Izrael je uspio da razbije zajednički arapski front

“Emirati su od Washingtona tražili moratoriji od samo četiri godine, čak nije ni trajno otkazana mogućnost da Izrael poslije 2024. anektira ostatak Zapadne obale”, kaže za AJB Mirko Dautović, analitičar međunarodnih odnosa.

Dautović podsjeća i da Palestinci ‘trpe inače veliku diskriminaciju u zemljama arapskog svijeta, gdje su mnogi od njih pobjegli, koji su izgradili te zemlje. Palestinci su bili najobrazovanija arapska nacija u 20. vijeku, i oni su to znanje donijeli Emiratima, Kuvajtu…’ Po njemu, trenutno podršku mogu očekivati jedino u ne-arapskim zemljama – Iranu i Turskoj.

Dautović je spomenuo još i Irak te Siriju u kontekstu podrške Palestini, ali i podsjetio na situaciju u tim zemljama.

Katar se jasno distancirao od sporazuma

Normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti odgovor“ izraelsko-palestinskog spora, navela je katarska zvaničnica i dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom.

„Ne mislimo kako je normalizacija u središtu ovog spora i stoga ne može biti ni odgovor“, navela je Lolwah al-Khater, glasnogovornica katarskog Ministarstva vanjskih poslova u intervjuu za Bloomberg.

„Središte ovog spora čine drastični uvjeti života koje imaju Palestinci kao ljudi bez države koji žive pod okupacijom.“

Ona je govorila uoči potpisivanja dogovora o normalizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sa Izraelom, a ceremonija je upriličena danas u Bijeloj kući u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Previous Izvoz krastavaca iz naše zemlje skoro duplo veći nego lani; Njemačka postala ustaljeno i tradicionalno tržište
Next Svjetski mediji: Korona ubila jednog od najvećih zločinaca u historiji Evrope

You might also like

NAŠI DANI

Otvoren park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske

Park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske svečano je otvoren danas u prisustvu predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske, bugarske ambasade u BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i drugih

NAŠI DANI

Memorandum 2 / Preko “srpskog kulturnog prostora” do “velike Srbije”

  Bez mnogo pažnje ovdašnje javnosti, kako to obično biva kada se dešavaju dugoročno i strateški važni događaji, prošla je informacija da su ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica

NAŠI DANI

Alkalaj: Tvrdnje predsjednice RH neistinite i ukazuju na sumnjivu motivaciju

Izviješća medija da je tokom službene posete Izraelu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Bosnu i Hercegovinu kontroliše “militantni islam, koji je dominantan u uspostavljanju svoje agende”, duboko su uznemirujuća.