„Septembarski dani slobode“ – Bosanska Krupa obilježava 25. godišnjicu oslobođenja

„Septembarski dani slobode“ – Bosanska Krupa obilježava 25. godišnjicu oslobođenja

17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Taj dan se slavi kao Dan oslobođenja i kao Dan općine Bosanska Krupa.

U četvrtak otvor spomen-obilježja Ljiljan

Bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa, upriličen obilazak spomen-obilježja i šehidskim mezarja u lokalnoj zajednici, te otvoreno novoizgrađeno spomen-obilježje Ljiljan (18:00 sati).

Spomen-obilježje u obliku ljiljana na platou Ćojluka bit će visoko sedamnaest metara a raspon latica deset i po metara, zahvaljujući čemu će biti vidljiv iz svih pravaca i dominirati gradom. 

Nakon otvaranja spomen-obilježja, svim učesnicima marša, sugrađanima i gostima, bit će poslužena hrana (čorba) i osvježenje.

Na sve spomenute događaje organizatori, Općina Bosanska Krupa i Općinsko vijeće, ali i boračke organizacije, pozivaju Krupljane i one koje vole Bosansku Krupu, da prisustvuju programskim aktivnostima i na taj način daju doprinos u obilježavanju iznimno važnog historijskog datuma. Pozivaju na zajedničko obilježavanje 25 godina slobode, prisjećanje na najteža i najslavnija vremena.Degustacija rođendanske torte

Među sadržajima kojima Bosanska Krupa obilježava 25. godišnjicu oslobođenja, odnosno Dan općine, jeste i degustacija velike rođendanske torte. Građani će uz zabavni program i druženje sa načelnikom tortu koju prave vrijedne članice udruženja žena i krupski slastičar Redžep Rekić degustirati na sam Dan općine, 17. septembra, od 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

Dan općine Bosanska Krupa se svih prethodnih godina u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježavao brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Dvadeset peta godišnjica oslobođenja, zbog mjera predostrožnosti od koronavirusa, obilježit će se skromnije, ali na prikladan i dostojanstven način.

Uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća, obilazak šehitluka, otvaranje spomen-obilježja „Ljiljan“ na Ćojluku bit će upriličena i degustacija velike rođendanske torte duge oko šest metara.

Načelnik poziva sve koji mogu i žele da dođu na proslavu Dana općine uz tortu, ali ujedno moli građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi se zaštitili od virusa, jer kako kaže, zdravlje svih, naročito rizičnih skupina, na prvom je mjestu.

Previous Dodikova posjeta Zagrebu nema veze sa Predsjedništvom; Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili
Next Zbog zločina počinjenih u septembru ‘92. na Sokocu danas uhapšeno 9 osoba

You might also like

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Zvorniku

U organizaciji Gradskog društva BZK „Preporod“ Zvornik, u srijedu 1. marta 2017. godine, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u gradu na Drini. U prepunoj sali Medžlisa IZ

NAŠI DANI

Šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici?

Iako je ESP konstatovao da Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici, pojavili su se dokumenti koji ukazuju da nije jedina odgovorna za nečinjenje. Naime, američki dokumenti sa kojih je skinuta

NAŠI DANI

Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

  U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Sporazum između Federalnog zavoda za zapošljavanje, kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, za projekat udruživanja