Beograd: Građani uzvikuju „Vučiću, lopove, pokrao si izbore.“

Beograd: Građani uzvikuju „Vučiću, lopove, pokrao si izbore.“

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ koja osporava rezultate beogradskih izbora organizovala je protest i traže njihovo poništenje. Miroslav Aleksić i Marinka Tepić počinju štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora, najavila je Tepić večeras ispred zgrade RIK-a (Republička izborna komisija).

Lideri vodeće opozicione koalicije namjeravaju da se upute ka zgradi RIK-a i da traže ponavljanje izbora u Beogradu zbog, kako kažu, brojnih neregularnosti.

– Tražimo od RIK-a i Gradske izborne komisije da se ponište izbori u Beogradu, zbog karđi i neregularnosti rezultata, zbog prekrajanja izborne volje građana Beograda. Odnijećemo sve dokaze i materijale koje smo sakupili tokom jučerašnjeg dana koji ne dvosmisleno ukazuju na to da je u Beogradu rezultat koji je ostvarila Srpska napredna stranka ostvaren zahvaljujući ljudima koji su dovezeni da glasaju u Beogradu i ako tu ne žive. Imamo situaciju da je ministar BiH došao da glasa (ministar sigurnosti N. Nešić), što je neviđena stvar i nema govora ni o kakvoj regularnosti. Prema tome ovi izbori se moraju poništiti, rekao je Miroslav Aleksić jedan od nosilaca liste „Srbija bez nasilja“ za Danas.

On je najavio da će sa kolegama poslanicima ući u zgradu RIK-a i da neće izaći dok se ne ispune njihovi uslovi.

Lider SSP-a Dragan Đilas potvrdio je, vidno uznemiren i sa suzama u očima, da će Marinika Tepić i Miroslav Aleksić započeti štrajk glađu do ispunjenja zahtjeva. Đilas nije mogao da uđe u zgradu RIK-a jer nije poslanik.

Đilas je rekao ispred zgrade RIK-a da je bijes naroda ogroman i da je juče cijelog dana bilo jasno da je izborna krađa organizovana, te da je veliki broj građana iz susjednih država glasao na beogradskim izborima.

Podsjećamo, nakon jučerašnjih parlamentarnih i pokrajinskih izbora u Srbiji, aktuelni režim Aleksandra Vučića proglasio je uvjerljivu pobjedu. Što se tiče Beograda, tu Vučićeva stranka (SNS) nije u potpunosti trijumfovala, što otvara mogućnost novih izbora.

Prema službenim i nepotpunim rezultatima, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane” osvojila je 46%, dok je izborna lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je 23 posto glasova. U Beogradu je razlika svega nekoliko procenata.

Previous Lumiwings realizovao prvu zračnu operaciju na relaciji Tuzla – Halmstad – Tuzla
Next Zloupotreba položaja ili zloupotreba pravosuđa: Hapšenjem i suspenzijom Ranka Debeveca, Dragan Čović preuzima Sud BiH pred kojim se sudi Miloradu Dodiku!

You might also like

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbija je faktor destabilizacije regiona

Nacionalistička i autokratska Srbija prijetnja je za cio region i ključni faktor njegove destabilizacije, a razmjere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića,

NAŠI DANI

Obilježavanje 23. rođendana Armije RBiH u Mostaru

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK-a organizuje povodom 23. godišnjice formiranja Armije RBiH prigodan program na prostoru grada Mostara, prenosi novinska agencija Patria.  Program počinje 14. aprila u 12 sati na Šehitlucima

NAŠI DANI

Zbog fotografije “četnika i Vojske BiH” pokrenuta istraga u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine

Nakon reakcije jednog broja građana na fotografiju objavljenu na Facebook profilu psihologa Srđana Puhala, na kojoj je evidentno prisustvo nekoliko pojedinaca u svečanoj vojnoj uniformi OS BiH na skupu sa