Promovisan dokumentarni film o generalu Mustafi Hajrulahoviću „Oficir, a veliki džentlmen“

Promovisan dokumentarni film o generalu Mustafi Hajrulahoviću „Oficir, a veliki džentlmen“

Sinoć je u Domu mladih na Skenderiji održana promocija dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“ koji govori o životnom djelu Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Film je posvećen generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, ratnom komandantu Prvog korpusa Armije BiH, koji je dao veliki doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Koprodcent Rusmir Hanić u izjavi za Fenu, kazao je da je film napravljen od 23 izjave prijatelja Mustafe Hajrulahovića, kao i 19 izjava koje su uzete 1998. godine, kada je general umro.

– Radi se o ljudima koji su dali svoje intimne komentare o Talijanu. Pri tom smo iskombinovali neke unikatne snimke koje ovaj film ima. Iz svih tih stvari pokušali smo da sastavimo jednu priču, koji izgleda respektabilno u 67 minuta. Autorstvo filma pripada Omeru Hadroviću, predsjedniku Udruženja Haber – kazao je Hanić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je oficir%20a%20dzentlmen%206.JPG

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ već nekoliko godina snima dokumentarne filmove koji prezentiraju mnoštvo nepoznatih činjenica i detalja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a sve vrijeme Općina Centar je pružala finansijsku podršku ovom udruženju. Općina Centar je i generalni pokrovitelj dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“.

U ime Općine Centar promociji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, vijećnici Velija Katica i Dževad Topić, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić.

Dokumentarni film snimljen je u organizaciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“, a predsjednik Udruženja Omer Edo Hadrović u svom obraćanju prisutnima zahvalio se svima koji su podržali realizaciju projekta.

Načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar svesrdno podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi.

-Bila mi je čast, veliko zadovoljstvo, a i ponos da mi Mustafa Hajrulahović Talijan bude komandant, ali prije svega  čast da poznajem tog velikog čovjeka. Čudo je šta su uradili pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH, a sve prognoze stranih vojnih stručnjaka su bile da će Sarajevo pasti. Borci, Armija RBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova, patriote ove zemlje su pokazali da to nije moguće. Kaže jedna stara latinska izreka da sve što nije zapisano kao da se nije dogodilo, zbog toga čestitam svima onima koji zapisuju, koji snimaju živu riječ, a pozivam one koji ne znaju puno o odbrani države BiH da uče činjenice. Ako nemamo dobru historiju i dobre historičare, to znači da postoji šansa da zalutamo. Pretpostavka za stvaranje naše historije je sve ovo što zapisujemo, snimamo i ostavljamo generacijama koje dolaze poslije nas. Želimo da žive u blagostanju i da nikada više ne vode ratove, nego da svoju zemlju izgrađuju, privredno uzdižu, do punopravnog članstva u NATO i Europsku uniju, poručio je Ajnadžić.

Previous Bosnalijek počeo izvoz Lysoderm kreme na tržište Njemačke
Next Srbijanski novinar Slaviša Lekić o M. Bazdulju: 'Književni Nemanja Kusturica'

You might also like

NASLIJEĐE

Podsjećanje na jedno od kakanjskih svjedočanstava srednjovjekovne bosanske posebnosti i državnosti

Na lokaciji zgošćanske nekropole stećaka u Kaknju, tokom istraživanja koja su realizirana u 2012. godini, pronađeno je nekoliko veoma vrijednih artefakata. Posebnu pažnju zaslužuje srednjovjekovni pečatni prsten sa ljiljanom.   Pronađeni

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu svečano otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC

Projekcijom filma “Za Samu”, autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa u sarajevskom Cinema Cityju zvanično je otvoren 2. Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC koji će trajati do 24. septembra,

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba ‘Džemal Bijedić- diplomatske aktivnosti’

  U organizaciji Muzeja Hercegovine u petak je u Mostaru otvorena izložba “Džemal Bijedić – diplomatske aktivnosti” povodom 42. godišnjice pogibije Džemala Bijedića. Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz