Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi.

Za radove na uređenju mezarja i sanaciji puta na lokalitetu Presjeka, podršku je dala Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Uređenje najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini, na Presjeci, prijevoju udaljenom od Ustikoline oko šest kilometara, koje je 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Radovi imaju za cilj trajnu zaštitu mezarja na Presjeci kao nacionalnog dobra od dalje devastacije i njegovo očuvanje za buduće naraštaje.
Inače, po svom izgledu i monumentalnosti nadgrobnih obilježja mezarje predstavlja unikatnu graditeljsko-arhitektonsku izvedbu i vrlo specifičnu kulturološko-običajnu zaostavštinu jedinstvenu na prostoru Bosne i Hercegovine.


Tačan nastanak mezarja vezuje se za 15 vijek i bilo je aktivno manje od stotinu godina.


Kako su Osmanlije još od 1418. bili dominantna snaga u Ustikolini, s brojnom vojnom posadom, ojačana trgovcima i misionarima, nije teško zaključiti da je tu odmah morala biti bogomolja, tako je već 1430. godine sagrađena prva džematska džamija i tekija koju je dao sagraditi osobno Ishak-beg Isaković a koju je “odnijela“ Drina u velikom povodnju 1737. godine.

Nakon toga, godine 852. po hidžri (1448./1449 Turhan Emin-beg podiže impozantnu džamiju koja je druga po veličinu u Podrinju (iza Sultan Bajazitove u Foči). Graditelj džamije i njegova porodica sahranjeni su u mezarju na Presjeci, a njegov nišan je 80-tih godina prošlog vijeka prenesen u Sarajevo.

Presjeka Foča FBIHZa radove na uređenju mezarja i sanaciji puta na lokalitetu Presjeka, podršku je dala Vlada…

Gepostet von Aida Džaferović-Obuća am Donnerstag, 8. Oktober 2020
Previous Hadžikadunić i Ahmedhodžić: Ponosni što su dio bosanske reprezentacije
Next Povratnici u dva nevesinjska sela dobili putnu infrastrukturu

You might also like

TURIZAM

Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Projektom ‘Stolac: Raskršće civilizacija’ predviđeno je povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute. U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je predstavljen projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju

NAŠI DANI

Zlatar uručio Kennedy poster Stabla bosanske dinastije Kotromanića

Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar susreo se s predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacija za ljudska prava Kerry Kennedy i uručio joj poster Stabla bosanske dinastije Kotromanića autora

NAŠI DANI

Zvizdić: Aktivacija MAP-a najkrupniji korak ka integracijama u NATO (VIDEO)

  Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vrijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi