Vidović o optužnici protiv premijera Novalića: U svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj

Vidović o optužnici protiv premijera Novalića: U svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora “F.H. Srebrene maline”, i Jelke Miličević, zamjenice premijera Federacije i federalne ministrice finansija.

Pravno lice “F.H. Srebrena malina”, te Novalića, Solaka i Hodžića Tužiteljstvo BiH tereti za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”.

-Optužnicu još nisam vidjela, osim dijela koji navode mediji, zato ne bih špekulisala. Ali, istine radi, moram reći da u svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj. Već šest mjeseci s kolegama, istražiteljima, uključujući i međunarodne eksperte, prikupljamo i provjeravamo dokaze, provodeći našu istragu. Ne postoje dokazi koji potvrđuju navode optužice za premijera, a apsolutno ne postoje dokazi za pranje para i primanje dara, izjavila je za Fenu Vasvija Vidović, glavni advokat tima odbrane Fadila Novalića, u kome su još Nikica Gržić, Muhidin Kapo i Nina Karačić.

-Imajući u vidu da smo proteklih šest mjeseci bili svjedoci medijske harange, koju bih nazvala suđenjem prije suđenja, želim da naglasim da iskreno vjerujem da će Sud Bosne i Hercegovine predmetu pristupiti maksimalno profesionalno i da će pažljivo razmotriti koliko i kakvih dokaza Tužiteljstvo BiH zaista nudi protiv premijera, kazala je Vidović.

A situaciju u bosanskom pravosuđu, uz poseban osvrt na ovaj slučaj, detaljno je analizirao i Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Bosna i Hercegovina 2020: Vladavine prava nema bez temeljite reforme pravosuđa

-Analitičari  smatraju, da bi montirana optužnica protiv Novalića trebala da bude početak kraja karijere glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić. Ukoliko montiranu optužnicu protiv Fadila Novalića odbije Sud BiH, sljedeća osoba za smjenu će automatski biti Gordana Tadić. O kakvom se pravosudnom ambisu radi u Tužilaštvu BiH govori najava Tužilaštva BiH, da žele podignuti optužnicu protiv „pomagača“ Fadila Novalića u izvršenje krivičnog djela, kojeg nije ni bilo. Tužilaštvo BiH, prema internim informacijama, još uvijek izvodi mjere nezakonitog praćenje „pomagača“ pri izvršenju navodnog krivičnog djela.

Analitičari smatraju, da bez temeljite reforme pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini nije moguće sprovesti demokratske političke promjene, jer upravo političke strukture, posebno dvojac Dodik i Čović, preko pravosudnog sistema osiguravaju svoju nekažnjivost i time opstanak na vlasti. Zabrinjava činjenica, da Tužilaštvo BiH ima medijski plan za vođenje medijske kampanje protiv premijera Novalića i njegovu javnu diskreditaciju. 

Cjelovita analiza dostupna na linku ispod:

Vladavine prava nema bez temeljite reforme pravosuđa – slučaj Fadil Novalić oslikava stanje u bh. pravosuđu

Previous Sanski Most - olakšan pristup vodopadu rijeke Blihe
Next Mirsad Hibić dobio ploču ispred novog stadiona Atletico Madrida

You might also like

NAŠI DANI

Odabrano idejno rješenje spomen obilježja stradalim učesnicima Marša smrti, Srebrenica – Nezuk 1995. godine

  Nakon obavljene konkursne procedure, Općina Sapna je izvršila odabir najboljeg rada na izradi „Idejnog rješenja za izgradnju spomen obilježja stradalim učesnicima proboja – Marša smrti, Srebrenica – Nezuk 1995.

NAŠI DANI

Knežević: Prije je zagađenost bila i deset puta viša

Gost dnevnika BHRT-a bio je Aleksandar Knežević, stručnjak za kvalitet zraka. Sa njim smo razgovarali o zagađivanju zraka, zagađivačima i načinu kako možemo poboljšati kvalitet zraka u gradovima Bosne i

NAŠI DANI

Zvanično! Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

  Na Konvenciji Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja je održana danas u Sarajevu, saopćeno je da je sa 26.787 ili 92,7 posto glasova članova i članica SDP-a kandidat ove stranke