Na privremeni rad u SLO: Stotine Bosanaca prave televizore u Gorenju

Na privremeni rad u SLO: Stotine Bosanaca prave televizore u Gorenju

Za proizvodnim trakama nove tvornice televizora Hisense Gorenje u Velenju,, koja je s radom počela prvih dana nove godine, posao je dobilo skoro stotinu radnika iz Bosne i Hercegovine.

Većina njih u taj slovenački grad stigla je tokom novembra kada je samo u jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika, Teočaka… Po zanimanju su mehanotehničari, CNC tehničari, projektanti na kompjuterima, elektrotehničari, mašinci… Prevoz i smještaj u Velenju obezbijedila je tvornica Hisense Gorenje.

Prije ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku i pri tome, kako saznajemo znanjem, vještinom i ozbiljnim prihvatanjem radnih zadataka zadovoljili poslodavca. Njihova mjesečna plata nezvanično biće oko hiljadu eura.

Tvornica trenutno zapošljava 350 radnika a već do kraja ovog mjeseca biće ih 520. Među novima koji dolaze ili će doći ovih dana biće također grupe nezaposlenih iz Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Asim Ibrahimagić, ekspert za oblast zapošljavanja u inostranstvu (bio je i v.d. direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, podsjeća na to da se ovo i ovakvo angažovanja radne snage iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji odvija prema bilateralnom sporazumu koji su dvije države, odnosno dvije agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016.godine, pet godina nakon njegovog ne baš lahkog usaglašavanja.

– Tim sporazumom radnicima iz Bosne i Hercegovine garantuje se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenim u našoj zemlji vlada veliko interesovanje za odlazak u Sloveniju, zaključio je u izjavi za Indikator.ba.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Preminuo Kemal Baysak počasni konzul Bosne i Hercegovine
Next New York: Rijetka pojava zalaska sunca

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Porodica Ibrak: Od 500 kvadrata do 15 dunuma zemlje na kojoj uzgajaju razne vrste voća i povrća

„Zdravo Hidajeta“ je biznis u čijem je fokusu poljoprivreda, tačnije proizvodnja organskog voća i povrća, kao i uzgoj i prodaja rasadnika. Na imanju u Rajlovcu, nadomak samog centra Sarajeva, nalaze

MADE IN BOSNIA-387

Ručne radove bosanskih žena prodaje i poznati butik u Parizu

  Članice Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini nastavljaju osvajati strana tržišta, piše coolstyle.ba. Jedan od najnovijih uspjeha je poznati pariški butik “Merci” u kojem se odnedavno

Ekonomija/Biznis

Svjetsko iskustvo prenose u Bosnu i Hercegovinu

Od nedavno je u Sarajevu otvorena  nova firma TIC- Tuzla International Company. Osnivači firme su nakon dugogodišnjeg boravka i iskustva stečenog širom svijeta odlučili investirati u BiH. Jedan od osnivača je  Senad Džihanović