Bračni par Kadrić zakoračio u 70. godišnjicu braka (Video)

Bračni par Kadrić zakoračio u 70. godišnjicu braka (Video)

Priča o Asimu i Šemsi Kadrić iz povratničkog sela Klis između Olova i Han Pijeska, predstavlja pozitivan, orginalan i rijetko upečatljiv primjer dugovječnog ljubavnog sklada, tako nam potrebnog u vremenu koje nam, nikad snažije, preispituje i resetuje postojeći sistem vrijednosti.

U ovom, na putu prema Han Pijesku, najudaljenijem olovskom naselju, na nadmorskoj visini od 1.000 metara ovaj povratnički bračni par prošle je godine zakoračio u 70 godišnjicu svog braka.

No još su im svježa sjećanja na ono ljeto kada su zaplovili u bračne vode.

“’51. se oženio u avgustu mjesecu. Nismo bili ni punoljetni kad smo se uzeli. Nismo imali 18 godina. Ja sam u njihovom selu kao mladić klanj’o teraviju i tako smo se upoznali”, priča Asim.

“Kud’ ćeš se sad’ udavat’ na ovom siromaštvu, rat tek stao…A ja pjevam ‘Ja i lola mi nemamo kuća, volimo se pravimo od pruća!’ – Meni se živi s njim i eto! Mi po noći vučemo snopove žita iz ove ‘vamo njive, a curica moja ide za mnom i plače. A meni drago i mislim: ‘plači šćeri da se majka odmori, jer znam da ću sjesti da je podojim! Niko mi nijedno nije nos’o, niko nijedno nije tetošio i sve smo ih othranili! – A gledaj danas hizmeta i igre oko djece’, priča Šemsa.

“Haj’te ‘vamo, hodite! Vidi ti njih… – Boljeg mlijeka i mesa k’o od alpinki nema. – Ja vam ne volim ovu kupovnu hranu, ove konzerve i zapakovano mlijeko. Ja to ne jedem! – Ja sam uvijek jeo domaću hranu: pšenični hljeb domaći, mlijeko, krompir, tikva, grah, luk, repa, kukuruza…sve domaće i evo fala Bogu nisam nikad za ovih 87 godina bio u bolnici, zdrav sam”, kaže Asim.

“Meni je sad žao ove generacije! – Uzmu se, to se napravi trošak, svatovi i sve… I nakon pet šest dana rastave se! – Treba se nešta i istrpjeti! – Rasporediti poslove. Ako si ti muško, de ti sve ovo oko kuće, a ja ću u kući npr. – Nešto ćemo zajedno, jel’tako! Sve uz dogovor! Sve je naše! – A ja sad gledam uda se on npr. u njezinu kuću ona mu ‘cijedi’ materino mlijeko: – Ti si, veli, u mojoj kući, ‘vako, ‘nako…i eto ti rastave!”, kaže Šemsa.

Videoprilog BHRT.

Previous Raspisani ponovni izbori u Srebrenici i Doboju i prijevremeni za načelnika u Travniku i Foči (FBiH)
Next AS Holding u prošloj godini povećao izvoz 11 posto

You might also like

ŽIVOT

Primjer suživota: Pravoslavni hram u Cazinu obnavlja i čuva muslimanska porodica

  Ključevi Hrama svetih apostola Petra i Pavla u Osredku nadomak Cazina povjereni su na čuvanje Mesudu i Fatimi Karanović. Ne samo što je podorica Karanović prvi komšija uz dvorište

ŽIVOT

V. BRITANIJA: Par prisiljen živjeti u šumi nakon gubitka posla

Par iz Velike Britanije prisiljen je da živi u šatoru nakon što su zbog koronavirusa postali beskućnici, prenosi Coolstyle. Ashley Khan i Katie Bland živjeli do prije samo par sedmica

ŽIVOT

Fahrudin Muminović, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici uselio u novi dom

Priča Fahrudina Muminovića, koji je kao sedmogodišnji dječak preživio streljanje tokom genocida u Srebrenici 1995., izazvala je ogromnu pažnju bosanskohercegovačke javnosti i probudila najsnažnije emocije kako u zemlji, tako i