Majka Mustafe Hajrulahovića: Za njega je Bosna bila sve, Bosna mu je bila mati

Majka Mustafe Hajrulahovića: Za njega je Bosna bila sve, Bosna mu je bila mati

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Njegova majka Lutvija je za Radio BIR govorila o svojim sjećanjima na Mustafu. 

Mustafa Hajrulahović rodio se u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu završio je srednju školu. Mornaričku vojnu akademiju završio je s odličnim ocjenama, a nakon toga je pohađao školu za pomorskog diverzanta. Kao najbolji među diverzantima, postao je komandant odreda, pa zatim i diviziona, a nešto kasnije i kapetan korvete.

Kako nam je ispričala njegova majka, od djetinjstva je maštao da ima čin.

– On je bio jako pažljiv, dobar, nježan, jako nam je teško bilo kad god bi krenuo u školu. On je otišao u mornaricu Loru, u Splitu, bio je jako dobar đak, nakon čega su ga poslali u Italiju – kazala nam je Lutvija.

Nakon što je čuo da se sprema rat, Mustafa se krajem ljeta 1991. godine priključio snagama koje su se spremale za najavljenu agresiju i koje su ponijele teret odbrane.

– Za njega je Bosna bila sve, Bosna mu je bila mati. Mi smo protjerani iz Banje Luke, otišli smo u Njemačku i čuli smo se nekoliko puta s njim. Jedne prilike, kad smo razgovarali s njim preko radioveze, pitaju ga “Generale, kako ćeš braniti Bosnu, ode ti mladost”, a on je, sa simbolikom, odgovorio “Kod mog oca rodila kruška, savila se, vjetar puhnuo i odnio skoro sve, ono što je ostalo nisi mogao ni rukom otkinuti”, jasno ukazujući da one koji su ostali u Bosni niko ne može otjerati, da će je braniti-  prisjetila se Lutvija Hajrulahović, pozivajući nas da o Mustafi što više čitamo, jer ćemo ga danas na taj način najbolje upoznati. 

Mustafa Hajrulahović je preselio na Ahiret na današnji dan 1998. godine u 41. godini života, od posljedica srčanog udara. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

(Preporod.info/MiruhBosne)

Previous Održana panel diskusija "Iskustvo življenja dijaspore u Turskoj“: Riječi Bosna i Bošnjak imaju veliku težinu
Next Povodom 8. marta: Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila majke Srebrenice

You might also like

NAŠI DANI

Komšić uputio čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom 15. aprila – Dana Armije RBiH

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije

OTPOR BOSNE

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana. Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno

OTPOR BOSNE

Dan Armije RBiH svečano obilježen i u Hercegovini

  Nizom manifestacija u organizaciji JOB-a HNK-a u saradnji s boračkim udruženjima na nivou općina, Dan Armije RBiH svečano je obilježen i na području Hercegovine. Nakon obilaska spomen obilježja u