U planu povezivanje žičarom Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica

U planu povezivanje žičarom Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica

JP Nacionalni park Una planira povezati žičarom Kulen Vakuf sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica kako bi obogatio turističku ponudu.

U skladu s najavljenim planovima danas je objavljen otvoreni postupak za nabavku usluga izrade idejnog projekta za izgradnju žičare.

Rok za prijem ponuda za učešće je 28.04.2021. godine.

Nakon izrade idejnog projekta pristupit će se izradi glavnog projekta.

Inače, ovo je ideja koja u javnom preduzeću NP Una postoji već nekoliko godina, ali se zbog nedostatka novca nije mogla realizovati.

Cilj projekta je privlačenje turista na ovu lokaciju, kojima će tako biti olkašan put jer je pješačenje na stari grad Ostrovica vrlo zahtjevno.

“JP Nacionalni Park Una d.o.o. Bihać je sagledalo sve prikupljene parametre, te pregledalo imovinsko-pravne odnose u programu rješavanja problema vezanih uz urbanu obnovu povezivanje i poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga turističke ponude na ovom području, te se odlučila na moderan i učinkovit način povezati ova dva vrijedna lokaliteta”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sanacija postojeće komunikacije sa pratećim elementima je bila prva opcija, međutim nakon detaljnije analize i razmišljanja o prednostima i nedostacima atraktivnih ponuda vezanim za ovaj lokalitet, zaključeno je da je izgradnja žičare najbolje rješenje, smatraju u ovom javnom preduzeću.

Navode da se žičare u posljednje vrijeme primjenjuju u sve širem aspektu (u parkovima, opservatorijama, planinarskim parkovima a nevezano više sa zimski turizam).

“Kabine mogu imati najrazličitije oblike ovisno o potrebama, pravokutni, kvadratni ili čak zaobljeni na vrhu. Posebno ističemo primjere primjene ovakve vrste komunikacije za pristup kulturnim dobrima, poput dvorca u Folini. Primjeri služe kako bi se pokazalo i/ili dokazalo kako žičara kao oblik transporta nije ‘prijetnja’ kulturnoj baštini/prirodnom dobru i ne oduzima vrijednost spomenicima kulture, već služi kako bi korisnici mogli obilaziti povijesne građevine bez napora, te iskoristi kao mobilne vidikovce za sagledavanje dijela nacionalnog parka.”

Izvor: Akta.ba

Previous Bosna i Hercegovina se treba fokusirati na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih i drugih reformi
Next Pismo Blinkena potvrđuje da su SAD najbliži prijatelj Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Prokoško jezero postaje sve veća bosanskohercegovačka turistička atrakcija

  Smješteno na planini Vranici, nedaleko od Fojnice Prokoško jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju za ljubitelje svježeg zraka i prirode, javlja Anadolu Agency (AA). Male drvene kuće utkane

TURIZAM

Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto

U periodu januar – oktobar 2019. turisti su ostvarili 1.448.086 posjeta, što je više za 12,0 % i 2.987.903 noćenja, što je više za 10,6 % u odnosu na isti

TURIZAM

Predstavljanje Sarajeva tour-operatorima iz svijeta: Sve je spremno za početak „Meet up Sarajevo 2019“

  Sve je spremno za početak 1. Međunarodnog sastanka tour operatora „Meet Up Sarajevo 2019“. Nakon što je jučer je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao dio učesnika iz Filipina, Saudijske