Green Destinations – Bosanska Krupa jedna od Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu za 2023.

Green Destinations – Bosanska Krupa jedna od Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu za 2023.

Priča o dobroj praksi grada Bosanska Krupa proglašena je na konferenciji Green Destinations 2023 koja se održava u Tallinnu, Estonija, kao jedna od Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu za 2023. godinu.

„Rezultat je ovo dugogodišnjeg rada i zalaganja na održivom razvoju u gradu Bosanska Krupa. Mi smo u saradnji sa partnerima GIZ-om (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) i Green Visions, prvo kao Grad odnosno destinacija ispunili sve potrebne kriterijie, a nakon toga smo aplicirali sa pričom o Malim adama odnosno Zelenim otocima na ovogodišnje Green Destinations Top 100 Stories takmičenje, i evo upravo smo dobili informaciju da je naša priča među Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu“ izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Armin Halitović.

Grad Bosanska Krupa je jedna od ukupno 5 destinacija iz Bosne i Hercegovine, koja se uspjela kvalificirati kao jedna od Green Destinations Top 100 priča. Na ovo takmičenje, Grad Bosanska Krupa je aplicirao sa pričom “Eight Green Islands / Zeleni otoci: Connecting Our Community“ koja govori o naporima i poduzetim aktivnostima u području održivog razvoja, te o ulozi i doprinosu cjelokupne zajednice na samu održivost razvoja.

Svake godine takmičenje „Green Destinations Top 100 Stories“ prikuplja podatke o održivom turizmu, priče i dobre prakse s destinacija širom svijeta koje dijele kao inspirativne primjere drugima, od turističkih profesionalaca do putnika. Pričajući svoje priče, destinacije su prepoznate po rješenjima koja su implementirala kao odgovor na izazove i probleme održivog razvoja s kojima su se susrele. S obzirom na vrlo izazovna vremena s kojima se turistički sektor posljednjih godina suočavao, otpornost i naporan rad destinacija da postanu odgovornije je nešto što treba slaviti.

Prijave destinacija su u koordinaciji Green Destinations ocjenjivali tim Green Destinations Top 100, stručnjaci iz više zemalja svijeta, te partneri Green Destination. Povjerenstvo Top 100 naglašava da izbor na popis Top 100 ne znači da je destinacija održiva, već da odredište je unaprijed odabrano na temelju minimalne razine usklađenosti s jezgrom kriterijima standarda Green Destinations i odabrani na popis na temelju procjene njihovu priču o dobroj praksi.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 Partnerstva, s posebnim doprinosima od strane: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First i GLP Films. Ovo takmičenje je također podržano od strane Kolacije za budućnost turizma (Future of Tourism Coalition).

Priča “Eight Green Islands / Zeleni otoci: Connecting Our Community“ kao i sve druge priče sa Top 100 liste u 2023.godini dostupne su na web stranici Green Destinations

O Green Destinations

Green Destinations je nizozemska organizacija koja radi na procjeni, izgradnji kapaciteta i certificiranju destinacija i preduzeća opredijeljenih za održivi turizam. Green Destinations upravlja nizom globalnih programa kroz glavni tim koordinatora i voditelja programa. Organizacija vodi globalno partnerstvo od preko 50 predstavnika, koji se sastoji od stručnjaka za održivi turizam, konzultanata i neprofitnih organizacija, a koji rade za korist zajednice Green Destinations. Do danas, više od 450 destinacija i 50 preduzeća iz 60 zemalja sudjelovalo je u jednom od naših programa. Zajedno sa Green Destinations zajednicom i saradnicima, organizacija ima za cilj učiniti turizam boljim i održivijim.

Previous Netanyahu uvlači SAD u rat s Iranom
Next Njemačka kompanija u našoj zemlji pokrenula proizvodnju dijelova za Tesla vozila

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanske ljepote: Lukomir (VIDEO)

Turisti koji posjećuju Lukomir iz svih dijelova svijeta nisu krili svoje oduševljenje našim prirodnim blagom tako da su bez ustezanja govorili o svojim utiscima boravka na Bjelašnici. Norvežanima se sviđa bosanska

BH RAZGLEDNICA

Goražde: Na Hranjenu posađeno 1.000 sadnica bijelog bora

Grad Goražde u saradnji sa JP ”Bosansko-podrinjske šume” d.o.o. Goražde pridružio se Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Initiaitive), kojom se želi ukazati na važnost očuvanja životne sredine

BH RAZGLEDNICA

Olimpijska ljepotica uz izlazak sunca (FOTO)

  I dok ulicama Sarajeva već možemo vidjeti šetače u kratkim majicama, na obližnjoj Bjelašnici zimska sezona još traje. Rađanje zore na Bjelašnici… Foto: ZOI ’84