Kamini iz Gračanice u domovima širom Evrope

Kamini iz Gračanice u domovima širom Evrope

Preduzetnički duh Gračanice izdvaja ovu općinu od mnogih drugih i postavlja je kao primjer koji treba slijediti. Veliki doprinos tom imidžu, ali i bh. privredi uopće, daje kompanija Kovan M.I. koja dolazi upravo iz ovog grada.

Kako se rodila kompanija koja danas upošljava 186 radnika i pri tome neprestano raste, na koja tržišta izvozi i koji su planovi za budućnost, pitali smo, između ostalog, vlasnika ove kompanije Saida Karalića.

FAKTOR: Kada je nastala kompanija KOVAN M.I. d.o.o. i kako vam se prvobitna ideja za biznis rodila?

KARALIĆ: Oduvijek sam radio u metalnoj industriji. Godina 1989. bila je skroman početak mog preduzetništva. Bila je to mala zanatska radnja sa svega tri uposlenika. Ozbiljnija priča o Kovanu počinje tek 1996. godine.

Kovan M.I. trenutno zapošljava 186 uposlenika, uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi, različite struke, profila i zanimanja, od mašinskih inženjera, inženjera elektrotehnike, tehnologa, ekonomista i pravnika.

said-kamin

FAKTOR: Čime se konkretno bavi vaša kompanija?

KARALIĆ: U sjedištu kompanije u Gračanici smješteni su proizvodni pogoni za proizvodnju savremenih kotlova i kamina na pelet u Evropi, koji su na bh. tržištu dostupni pod brendom Ekoline Kovan.

Kotlovi Kovana imaju jedinstven sistem sagorijevanja i specifične konstrukcijske osobine koje omogućavaju najveći stepen iskorištenja produkata (peleta) u procesu sagorijevanja od čak 96,4 posto.

FAKTOR: Kako vam ide za sada i koji je rast poslovanja?

KARALIĆ: Prihod i dobit kompanije iz godine u godinu raste procentualno za oko 30 posto. U 2014. godini KOVAN M.I. d.o.o. ostvario je prihod od oko 12,1 miliona KM a dobit u iznosu od 796 hiljada KM. Zahvaljujući velikim projektima izrade postrojenja za proizvodnju peleta, očekujemo u 2015. godini da ovaj procenat bude i veći.

FAKTOR: Koliko se vaše prodaje realizira u BiH, a koliko izvan BiH?

KARALIĆ: Vrata Evropske unije odavno su otvorena za Ekoline Kovan toplovodne kotlove i kamine, jer smo od osnivanja bili izvozno orijentirana kompanija.

Trenutno naše proizvode izvozimo u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Bugarsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku, zemlje Beneluksa, Francusku i Veliku Britaniju.

U Hrvatskoj i Srbiji prisutni su od samog početka, a od 2014. godine imamo predstavnike i na Kosovu.

FAKTOR: U kojem pravcu vidite budući rast kompanije i koje su vaše ambicije?

KARALIĆ: S obzirom na tržišnu potražnju za EKOLINE Industry kotlovima snage od 75 kW do 600 kW pred sam početak grijne sezone 2015/2016,  i ugovorene investicione projekte izrade linija za proizvodnju peleta, realno je očekivati da do kraja grijne sezone ostvarimo povećanje prihoda i dobiti u procentu od 40 posto.

Prisutni u Zeničko-dobojskom kantonu

– Djelatnost i poslovanje KOVAN M.I. d.o.o. ne veže se samo za područje Tuzlanskog kantona. Iako se u Gračanici nalazi sjedište i najveći dio proizvodnih kapaciteta kompanije, prisutni smo i na području Zeničko-dobojskog kantona od 2012. godine. U Poslovnoj jedinici sa sjedištem u Olovu, na  površini od oko 34.000 m2 izgrađenih prozvodnih pogona, KOVAN M.I. d.o.o. od 2012. godine, proizvodi pelet vrhunske kvalitete u  A1 klasi, koji u cijelosti zadovoljava potrebne standarde – kazao je Karalić.

 

Izvor: Faktor.ba

Previous Na Baščaršiji postavljen stub javne rasvjete iz 1895. godine (Foto)
Next Bingo shopping centar u Trebinju privukao hiljade kupaca

You might also like

BLOG

Je li nas sramota kada kupujemo uvoznu vodu

Kupovina domaćih proizvoda trebala bi se podrazumijevati, posebno u maloj zemlji u kakvoj živimo i gdje bismo trebali svakodnevno jačati svijest o tome da je to najbolji način za jačanje privrede

MADE IN BOSNIA-387

Mirela i Adnan predanim radom podigli porodičnu kompaniju za preradu meda

Adnan Čučuković, inženjer mikrobiologije i magistar ekologije, i njegova supruga Mirela, magistar ekonomije, 2015. su osnovali kompaniju EcoMedico i danas se bave proizvodnjom zdrave hrane i dodataka prehrani. Čučuković je pojasnio da je

Ekonomija/Biznis

Vispakov espresso se pije u 60 kafea u Kairu

Nakon što je bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak u maju ove godine uspješno plasirala prve količine espresso kafe na tržište Egipta, u Kairu se ovaj brand nalazi u ponudi već u