Sa pedeset desetki u indeksu Mirna Alibegović završila Pravni fakultet u Tuzli

 
Mirna Alibegović, dobitnica priznanja „Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli za postignut uspjeh u studiju“, diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u julu 2014. god. i ostvarila prosječnu ocjenu od 9,82. Mirna je Pravni fakultet okončala sa ukupno pedeset desetki u indeksu, od ukupno 55 ispita u toku studija.

U toku svog četverogodišnjeg studija dobitnik je i brojnih priznanja i nagrada kako na bosanskohercegovačkoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Pročitajte šta ova inteligentna djevojka kaže o kvaliteti obrazovanja u Bosni i Hercegovini i evntualnom napuštanju svoje zemlje:

– Kroz konferencije i seminare u toku studija, imala sam priliku susresti se sa kolegama iz brojnih evropskih država i ono što je nepobitna činjenice jeste da Bosna i Hercegovina zaista ima vrlo visok stepen kvalitete u obrazovanju. Svakako da su ulaganja drugih država na tom polju nesrazmjerno veća, ali mladi ljudi koji dolaze iz naše države i imaju čast da je predstavljaju na međunarodnim skupovima, uvijek budu ocijenjeni pozitivnim kritikama. Ono čemu treba posvetiti pažnju u budućnosti, kada je riječ o podizanju kvalitete obrazovanja u BiH, jeste praktični dio nastave. Pohvalna je činjenica da su bosanskohercegovački univerziteti već počeli graditi saradnju sa stranim univerzitetima i organizacijama u pogledu projekata za studente, što je iz mog vlastitog iskustva, pored čvrste teoretske podloge, ključni elemenat u pripremi za početak buduće karijere i rada u praksi.

 – Kada bih napustila Bosnu i Hercegovinu, izgubila bih motiv zbog kojeg sam i radila u ovoj mjeri na polju svog obrazovanja. Iako je eminentno da stopa nezaposlenosti iz godine u godinu raste, te da je u 2014. god. već dostigla brojku od pola miliona građana,ono za šta ne smije postojati opravdanje je sve veći odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Sve što učinimo za budućnost ove države, predstavlja i budućnost naše djece, ali osim sa aspekta ekonomskog prosperiteta, ovo pitanje treba posmatrati i sa onog sentimentalnog. Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom, zar ne?

(Tuzlanski.ba/mb)

Previous Napredak iz Tešnja: Šiju odjeću svjetskih modnih brendova
Next Adela i Hanka iz Sarajeva na YES Network-u

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ministar Dedić obišao novi pogon firme „Kolmix“ – vodećeg proizvođača začina u našoj zemlji

Firma „Kolmix“ u Velikoj Kladuši od 1. avgusta posluje u novom objektu. U više od 3000 kvadratnih metara prostora u potpuno automatiziranom procesu nastaje preko 117 gotovih proizvoda koji se

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novi patent inovatora iz Srebrenika: Abdulah Smajlović riješio problem koga nisu uspjeli riješiti Amerikanci i Korejanci!

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unaprijeđivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je

MADE IN BOSNIA-387

Njemački investitori napustili TV „UNA“

„Foundcenter Investment GmbH“ iz Berlina, dosadašnji većinski vlasnik firme „Una World Network“, potpuno se povukao iz projekta čiji je cilj bio stvaranje regionalne TV stanice „UNA“ i kao jedini vlasnik