Njemački investitori napustili TV „UNA“

Njemački investitori napustili TV „UNA“

„Foundcenter Investment GmbH“ iz Berlina, dosadašnji većinski vlasnik firme „Una World Network“, potpuno se povukao iz projekta čiji je cilj bio stvaranje regionalne TV stanice „UNA“ i kao jedini vlasnik ostala je firma „Infinity Media“ Banjaluka koja se povezuje sa porodicom Dodik, saznaje portal CAPITAL.

Promjene u vlasničkoj strukturi registrovane su Rješenjem Okružnog privrednog suda Banjaluka od 24. februara ove godine, od kada je jedini vlasnik „Une“ firma „Infinity Media“, koja pripada „Infinity International Group“.

Uspostavljanje regionalne televizije „Una“ spektakularno je najavljeno na Weekend Media festivalu u Rovinju prošle godine. Emitovanje programa započeli su krajem godine, ali ono što je spektakularno najavljivano do sada gledaoci nisu imali priliku vidjeti.

Za potrebe pokretanja televizije u Banjaluci je osnovano nekoliko preduzeća, između ostalog i „Una World Network“ čiji su osnivači bili „Infinity Media“ Banjaluka sa udjelom od 20 odsto i „Foundcenter Investment GmbH“ Berlin sa 80 odsto učešća.

Registrovani su za „proizvodnju filmova, video filmova i televizijskog programa“. Zastupnik je bio Dejan Jocić kao predsjednik Upravnog odbora. Da je Jocić idejni začetnik tog projekta, a da je pokretač „Foundcenter Investment GmbH“ saopšteno je i zvanično početkom septembra prošle godine.

Međutim, u Registru poslovnih subjekata RS sada je vidljivo da od njemačkih investitora i Jocića više nema traga u „Uni“, čiji je vlasnik sada „Infinity Media“, a novi zastupnik Srđan Praštalo.

„Infinity Media“ u sastavu je „Infinity International Group“ gdje je i, javnosti po tenderima poznat, „Prointer ITSS“ koji se veže za porodicu srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Kompanija „Prointer ITSS“ prošle godine je u potpunosti preuzela vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom, da bi ove godine ATV prebacila na sestrinsku firmu „Infinity Media“.

Sjedinjene Američke Države listu sankcija na kojima se već nalazio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, proširile su početkom godine i na Alternativnu televiziju.

Dodik je ranije rekao da je njegov sin Igor povezan sa „Prointerom“, a nedavno je potvrdio i da pokušava razviti biznis u medijima.

Previous I Kubanci migriraju u Bosnu
Next Pomoć Ukrajini iz naše zemlje sa svih nivoa vlasti: Ministarstvo sigurnosti izdvojiće 200 hiljada eura

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bešlić: Dokazao sam sebi da se u Bosni i Hercegovini mogu napraviti uspješne povratničke priče

U Bosni i Hercegovini, uprkos raznim poteškoćama, moguće je realizirati kompleksne poslovne ideje, a jedan od takvih primjera je kompanija “Su-Ad” d.o.o. Živinice koja je proizvela navalno vatrogasno vozilo. Vlasnik te

MADE IN BOSNIA-387

Čovjek koji je Minhen zamijenio Živinicama i otvorio firmu koja proizvodi vatrogasna vozila

Suad Bešlić se iz Njemačke gdje je radio kao inžinjer mašinstva vratio u Bosnu i Hercegovinu 2017. godine. U Živinicama je pokrenuo posao pravljenja i montaže vatrogasnoih vozila. U posao

Ekonomija/Biznis

Poljoprivreda je isplativa: Kurbegovići iz G. Vakufa uzgajaju krompir, kupus i malinu. Zadovoljni i isplaćenim poticajima

Braća Esad i Eniz Kurbegović iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja već dugi niz godina bave se poljoprivredom. Nekad je ova općina prednjačila u uzgoju stoke, ali sada je više zastupljena proizvodnja maline i kupusa