Erdogan: Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake

Erdogan: Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan se videoporukom obratio na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na samom početku obraćanja, Erdogan je iskazao rahmet pred duše žrtava, kao i saučešće njihovim porodicama.

„Iako je prošlo 26 godina srebreničke, rane na našim srcima i dalje krvare. Svaki mezar i svaki naš šehid podsjećaju nas na te dane. Vaša bol je i naša bol“, rekao je Erdogan.

Poručio je kako neće nikada iznevjeriti amanet Alije Izetbegovića, da nikada neće zaboraviti genocid niti dozvoliti da bude zaboravljen.

“Nećemo dopustiti da ova crna mrlja evropske i ljudske povijesti na bilo koji način bude potisnuta u drugi plan”, poručio je Erdogan, prenosi AA.

Rekao je kako presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koju su prošlog mjeseca izrekli međunarodni sudovi, ne može umanjiti bol porodica niti vratiti izgubljene živote.

“Ipak, te i slične presude mogu igrati ulogu u sprečavanju ponovnog počinjenja zločina genocida. Dostizanje pravde također je savjesni dug žrtvama ove tragedije u srcu Europe i svim porodicama šehida koje su iza njih ostale”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake.

„Stabilnost BiH veoma je važna za Balkan, ali i cijelu Evropu”, poručio je Erdogan, te zaključio:

​​​​​​​”Ne zaboravljajući prošlost, za budućnost naše djece, pozivam sve političare sa ovog mjesta da se okupe oko zajedničkih ljudskih vrijednosti suprotstavljajući se diskursima koji sadrže mržnju, nasilje i diskriminaciju.”

Previous Srebrenička majka Kada Hotić: Nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet
Next Agius: Genocid u Srebrenici potvrdilo je 34 sudaca iz 29 zemalja, sa pet kontinenata

You might also like

SPORT

Košarkašice Bosne i Hercegovine dočekane u sarajevskoj Vijećnici: Istakle važnost zajedništva te najavile nove uspjehe

Bosanskohercegovačke košarkašice na sjajan način su dočekane danas u sarajevskoj Vijećnici, gdje je održana konferencija za medije. Nakon gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, javnosti se obratio i Samir Avdić, ministar kulture

NAŠI DANI

Negatori Dana državnosti neće nas dovesti u situaciju da manje volimo ovu zemlju

 Brojne delegacije danas su položile cvijeće ispred spomen-obilježja kod Vječne vatre u Sarajevu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.   Komšić je nakon polaganja cvijeća ispred Vječne vatre čestitao građanima BiH

NAŠI DANI

Novalić zbog rudara dolijeće iz Njemačke: U ponoć sastanak u Vladi

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine prekinuo put i odmah se vraća za Sarajevo zbog protesta rudara. On čeka let s kojeg će otići na sastanak sa svim članovima