Davor Gjenero: Milanović ima taj stav o Bosni i Hercegovini jer je političkim repovima dužan Rusiji

Davor Gjenero: Milanović ima taj stav o Bosni i Hercegovini jer je političkim repovima dužan Rusiji

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kako članovi Predsjedništva Bosne i Herecgovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nemaju dobre namjere, a Milorad Dodik ima izazvala je brojne reakcije u regionu. 

Za bolje poznavaoce aktuelne Milanovićeve politike to nije neko posebno iznenađenje. Tako smatra i Davor Gjenero, politolog i politički analitičar iz Hrvatske.

– Milanović ili dubinski ne razumije, a prezire Bosnu i Hercegovinu, u što sumnjam, ili je obavezan političkim repovima prema ruskoj politici. Igra prljavu igru za nekog trećeg, ima “popravni iz ruskog”. A Kremlj se ne može izostaviti iz stvaranja haosa u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori kojem svjedočimo – kaže Gjenero za Faktor.

Gjenero smatra da Hrvatska mora imati jedan ključni, državni interes kada je u pitanju politika prema Bosni i Hercegovini.

– Očuvanje Bosne i Hercegovine, njenog suvereniteta, integriteta i cjelovitosti je državni interes Zagreba. U protivnom, Hrvatska će dobiti ruske snage 20 kilometara od Dubrovnika, a 80 km od Zagreba. Vjerujem da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države potisnuti utjecaj Rusije u ovom dijelu Evrope, inače će sve otići kvragu – jasan je Gjenero.

D. Gjenero

Komšić je prije nekoliko dana izjavio kako “ne vidi na koji način bi danas dvije države koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU-a i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma”.

Član Predsjedništva BiH mislio je, naravno, na Srbiju i Hrvatsku, a referirao se na Dodikovu inicijativu da se o razgovorima o Bosni i Hercegovini uključe Milanović, predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan.

– Dodik je u fazi samospašavanja. Ovo je njegov tipični spin. Nalazi se u političkoj blokadi, u najkritičnijoj situaciji. Zna da je prešao mjeru u napadima na međunarodnu scenu, EU, SAD, visokog predstavnika… Pitanje je dana kada će mu biti ispostavljen račun za takvo ponašanje – rekao je Gjenero.

On se osvrnuo i na Dodikove izjave u kojima praktično poziva da Turska “moderira odnose u BiH”. Prilikom nedavne posjete Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu, predsjednik Turske je fokus stavio na ekonomsku saradnju, ističući da “treba preduzeti korake za blagostanje u regionu za dobrobit svih naših naroda”. Dodao je kako “potvrđuje podršku BiH u euroatlantske integracije” te da je “suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ključan za mir i stabilizaciju”.

– Dodik je našao Erdogana koji nije u EU. Istina, Turska je u NATO-u, ali istovremeno ima posebne odnose sa Rusima. Iza tog prijedloga krije se perfidna shema u kojoj Dodik i njegovi nadređeni žele poslati poruku da Bošnjaci nisu nacija, da su poturčeni Srbi koje treba predstavljati neko iz Ankare. I takav prijedlog Milanović smatra dobronamjernim, što je skandalozno i nerazumno – analizira Gjenero i dodaje:

– Milanović napada Komšića koji ima i dobrih i loših poteza. U Zagrebu je to teško priznati, ali je Hrvatska prema Haškim presudama, tu mislim i na onu koja se tiče “šestorke” i udruženog zločinačkog poduhvata, u jednom periodu rata bila agresor na Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska ima taj kamen oko vrata. Naravno, u većem dijelu rata Hrvatska i Bosna i Hercegovina su bile saveznice, ali se ovaj crni dio ne može izbrisati – podvlači Gjenero.

Previous Edin Džeko deseti najbolji strijelac svih vremena u Evropi
Next Kako je odbranjena jedna rijeka

You might also like

RIJEČ

BURSAĆ: ‘Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!’

“Jedan jedini put za (eventualni) ulazak BiH u Evropsku Uniju je put građanske, cjelovite, nedjeljive, multietničke Bosne i Hercegovine u kojoj važi pravilo jednog čovjeka i jednog glasa“ Čuli ste

RIJEČ

Stefan Nemanja, jedan spomenik bratstvu i jedinstvu!

Dva su Bosanca govorila na otkrivanju spomenika Stefana Nemanje, katolika rođenog u Crnoj Gori, Sandžaklije na vlasti, usred Beograda. Ako ovo nije bratstvo i jedinstvo, ne znam šta je? Piše: Dragan

HISTORIJA

Nihad Halilbegović: Bošnjaci su bili jedini narod u Evropi koji nije imao svoju pisanu historiju

Nihad Halilbegović je autor brojnih, izuzetno vrijednih istraživanja o novijoj historiji Bošnjaka. Iz njegovog upornog i dugogodišnjeg istraživanja nastale su knjige o stradanju regruta iz BiH u JNA, o diverziji