Savjetnik State Departmenta Derek Chollet  stigao u Sarajevo

Savjetnik State Departmenta Derek Chollet stigao u Sarajevo

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta Gabriel Escobar i američki ambsador Eric Nelson stigli su danas u sarajevski hotel Marriott, javlja reporter N1.

Chollet će u Bosni i Hercegovini boraviti do 17. novembra, a razlog njegove posjete je kako bi iskazao podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

Chollet je u državu došao sa Escobarom koji je prije nekoliko dana građanima Bosne i Hercegovine poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu, savjetnik Chollet će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u entitetima, kao i u Brčko Distriktu.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Previous Otkriveno spomen-obilježje Kazani, posvećeno za 17 građana Sarajeva ubijenih 1992. i 1993. godine
Next Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bosansku privredu

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović: Beograd, Zagreb, Moskva ponovo klimaju zidove naše kuće – države

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) BiH večeras je organizovala svečanu akademiju povodom 30. godišnjice osnivanja Muslimanskog omladinskog saveza, preteče Asocijacije mladih SDA BiH, izvještava Faktor. Tom prilikom mladim liderima

NAŠI DANI

Dopemljeno 40.800 vakcina AstraZeneca

Više od 40.000 vakcina AstraZeneca dopremljeno je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo.  Dušan Kojić, pomoćnik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine, precizirao je putem Twittera da je novih 40.800 vakcina došlo

NAŠI DANI

Imam učestvuje u gradnji kuće za porodicu preminulog sveštenika u Bileći

U novom naselju Medakovina u Bileći uskoro bi trebala da se izlije ploča na kući u koju bi porodica pokojnog protojereja Dragana Cvijanovića trebala useliti na jesen. Možda bi ovo