Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bosansku privredu

Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bosansku privredu

Odjeljenje za privredni razvoj Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bilo je domaćin sastanka predstavnika željeznica Federacije BiH, RS, Hrvatske željeznice, te predstavnika Luke Brčko, internacionalne logističke kompanije BELISAR i svjetske brodarske kompanije CMA-CGM, a tema sastanka bila je elektrifikacija pruge od Tuzle do Vinkovaca, preko Brčkog, kao i logističke mogućnosti Distrikta.

Prema procjenama o vrijednosti investicije za elektrifikaciju pruge od 115 kilometara, potrebno je nešto više od 40 miliOna eura, a u ovom projektu sudjelovale bi Hrvatska i Bosna i Hercegovina, odnosno entiteti i Brčko distrikt, a najveći dio sredstava mogao bi se osigurati kroz IPA fondove, priopćio je Bimal.

Uz revitalizaciju jedine međunarodne luke u Bosni i Hercegovini – Luke Brčko, bio bi uspostavljen intermodalni transport, a Distrikt bi postao regionalni logistički centar, od čega bi koristi imalo područje u polumjeru od 100 kilometara od Brčkog, rečeno je na sastanku.

“Opravdanost ovog projekta je u ekonomskom i ekološkom smislu jer je zelena energija budućnost. Elektrifikaciju treba provesti ne samo na dijelu od Tuzle do Vinkovaca, nego i do Doboja. Na ovaj način bi se troškovi željeznica i Federacije i RS-a smanjili kod pogonske energije za lokomotive, te kod cijene održavanja, što na kraju ima ulogu i kod cijene transporta. Isto tako, rasteretili bismo ceste i promet jer na ovom području značajan dio rasutih tereta vozi se cestovnim prometom, a prirodno je da se voze željeznicom”, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Šef odjeljenja za privredni razvoj Brčkog Pero Gudeljević naglasio je da se priča u vezi s revitalizacijom Luke Brčko i kontejnerskim terminalom treba zaokružiti elektrifikacijom željezničke pruge, kako bi željeznička mreža bila potpuna, a troškovi prijevoza roba smanjeni.

Prema riječima izvršnog direktora za logističke operacije BELISAR grupe Jove Ilića, koristi od ovog projekta imat će cijelo domaće gospodarstvo čime bi se kapaciteti sjeveroistočne Bosne koji gravitiraju prema Brčkom učinili mnogo dostupnijim na svjetskom tržištu.

Na sastanku je zaključeno da Brčko ima sve preduvjete da postane regionalni logistički centar za transport roba koji omogućuje kombinirani transport brodovima, željeznicom i kamionima.

Projekt elektrifikacije pruge Tuzla-Brčko-Vinkovci donio bi bitne benefite za kompletnu privredu pri čemu bi došlo do pojeftinjenja usluga transporta zbog ekonomske isplativosti ovakvog prijevoza roba, rečeno je.

Previous Savjetnik State Departmenta Derek Chollet stigao u Sarajevo
Next Metaloprerađivački sektor Tuzlanskog kantona doživljava renesansu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako izgleda najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegovini

  Počeo je s radom najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegvini, Swissotel Sarajevo, koji posluje u okviru vodeće evropske hotelske korporacije AccorHotels. Hotel ima pet zvjezdica i smješten je u sklopu

MADE IN BOSNIA-387

Godišnje izvezemo 79 000 tona mliječnih proizvoda – 22 000 tona više nego što uvezemo

Bosna i Hercegovina izveze 79 000 tona mliječnih proizvoda godišnje, što je količinski za 22 000 tona više nego što uvezemo. Međutim, vrijednost izvoza u 2018. je stigla na 89

Ekonomija/Biznis

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prvi put premašio milijardu maraka

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za period 2012.- 2017. godina u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz Bosne