Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Banjaluka: Povodom Dana državnosti BiH održana izložba “Stara Bosna”

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Banjaluci održana izložba “Stara Bosna”.

Organizatori su potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić i Galerija “Preporod” iz Zenice. Iz Salkićevog kabineta saopšteno je da su slike koje su izložene i prezentovane na ovoj izložbi rađene različitim tehnikama sa motivima stare Bosne kojom su umjetnici prikazali hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

“Ovom večerašnjom izložbom sa motivima naše domovine Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, ovdje u Banjaluci, mi svjedočimo snagu naše domovine. Ova izložba predstavlja nastavak kontinuiteta obilježavanja Dana državnosti u ovom dijelu naše domovine”, kazao je Salkić koji je otvorio izložbu.

On je istakao da je potrebno njegovati nacionalne praznike BiH bez obzira na pokušaje separatista da ospore ovaj praznik i da onemoguće i njegovo obilježavanje.

“Naša ljubav prema Bosni i Hercegovini treba da pobijedi njihovu mržnju. BiH je domovina svih njenih građana čak i onih koji je ne vole i koji bi je rado podijelili, da ne postoji i da joj se ime ne spominje. Historijski korijeni Bosne i Hercegovine toliko su duboki i jaki da je nisu uspjeli podijeliti i uništiti ni mnogo jači neprijatelji od ovih današnjih”, kazao je Salkić.

Dodao je da je zbog toga je Bosna i Hercegovina opstajala kroz historiju i da će zbog toga opstajati u budućnosti.

“Mi trebamo svakim danom jačati našu ljubav, naše patriotsko osjećanje spram pripadnosti našoj domovini, jer mi nemamo rezervne domovine. Jaka i stabilna BiH garant je opstanka našeg naroda, ne samo na ovim prostorima već u cijelom svijetu. Budite ponosni što ste državljani Bosne i Hercegovine i što obilježavamo svi zajedno Dan državnosti BiH ovdje u Banjaluci”, rekao je potpredsjednik RS-a.

Izvor: AA

Previous Hanna Halilović: Zahvalna sam na prilici da obučem dres Bosne i Hercegovine
Next Pettigrew: Zauvijek prekinuti s politikom ustupaka genocidnim ciljevima RS-a

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Akademiku Sidranu uručena Povelja ‘Muhamed Hevai Uskufi’ za životno djelo

Akademiku Abdulahu Sidranu večeras je Medžlis Islamske zajednice Tuzla dodijelio Povelju “Muhamed Hevai Uskufi” za životno djelo. Tim povodom pred velikim brojem uzvanika taj istaknuti književnik i akademik održao je

BAŠTINA

Nova nominacija za UNESCO baštinu iz Konjica

Bosna i Hercegovina je UNESCO-u uputila dopunjenu nominaciju, da se Konjičko drvorezbarstvo nađe na listi svjetske baštine. Regionalna inicijativa da se stećci, odnosno srednjovjekovni nadgrobni spomenici kojih ima u više

KULTURA I UMJETNOST

Manifestacija ‘Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom’ počinje 15. januara

  “Rođen sam u Goraždu u toj maloj varošici Istočne Bosne kroz koju teče divna i plahovita Drina. Gotovo cijelo svoje djetinjstvo proveo sam na toj rijeci. Drina je za