Ensar Berber: Želimo da Muzej “Mersad Berber” uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom

Ensar Berber: Želimo da Muzej “Mersad Berber” uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom

Najavljen je nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja “Mersad Berber” u Sarajevu, posvećen jednom od najznačajnijih slikarskih velikana naše zemlje.

Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019. godine. Općina je ustupila i prostor veličine 450 metara kvadratnih, a Muzej za koji je tada izdvojeno 300.000 KM će se nalaziti u ulici Zelenih beretki.

Realizacija radova obustavljena je kada se, kako je tada saopćeno iz Općine Stari Grad, “pokazalo da će rekonstrukcija i adaptacija postojećih prostorija biti dosta kompleksnija od prvobitne zamisli, te da treba osigurati i dodatna sredstva.”

Navodno, ovi problemi bi uskoro mogli biti riješeni jer je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila spremnost da Grad Sarajevo bude partner u projektu.

Da je gradonačelnica Karić obećala konkretnu materijalnu pomoć, potvrdio nam je i Ensar Berber, sin slikarskog velikana Mersada, piše Faktor.

– Nemamo samo želju otvoriti Muzej zbog svoje namjene bilo gdje, već ga upravo želimo otvoriti u gradu u kojem je otac stvarao svoja najljepša djela i za koja je dobio najprestižnije svjetske nagrade. Živio je za Bosnu i slikao je Bosnu gdje god se nalazio, i ovo za moju porodicu ima ogromni značaj i emotivnu vrijednost. Muzej predstavlja i simboliku da se njegove slike koje su nadahnute Bosnom kroz vjekove vrate na mjesto gdje originalno pripadaju i gdje je stekao sve ono čime je zadivio svjetsku likovnu scenu.

Zvali su ga slikarom osmanlijske Bosne koja mu je bila vječita inspiracija kroz mnogobrojne opuse, a izdvojio bih samo neke kao: “Hronika o Sarajevu”, “Put u Skender Vakuf” kao predskazanje velike tragedije i rata u Bosni, “Sarajevske razglednice” koja se velikim djelom, kao slikareva donacija, nalazi u Bošnjačkom institutu kao stalna postavka, i “Srebrenica” pretočena u monografiju od 600 stranica na kojoj je radio 16 godina, odnosno do kraja svoga života.

Slikao je svoju zemlju i svoj narod i time obišao cijeli svijet, od Japana do Amerike i pri tome osvojio više od 50 prestižnih domaćih i svjetskih nagrada. Čuvena londonska Tate galerija otkupila je njegova djela i uvrstila ih u svoj fundus, a čuvena ruska akademija umjetnosti ga je kao stranca primila za svog počasnog člana – istakao je Ensar.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

– Želimo da Muzej “Mersad Berber” uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod, iako brojčano mali, ali sa bogatom kulturom i velikom i značajnom historijom. U očevim slikama Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste – nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična – zaključio je Ensar.

Previous Puljić: Kad imate nekoga ko je siledžija, on neće popustiti kroz razgovore
Next Nakon 25 godina Branko Popović se vratio u Livno i ostvaruje dječački san

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Obilježena godišnjica smrti Mujage Komadine: Bio je najbolji gradonačelnik Mostara

Ni kiša nije spriječila poštivaoce lika i djela najuspješnijeg mostarskog gradonačelnika, Mustafe-Mujage Komadine, da na 92. godišnjicu od njegove smrti polože cvijeće na njegov mezar koji se nalazi u avliji

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana knjiga: Šejh Hasan Kaimija – sin vremena

Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, u saradnji s Naučnoistraživačkim institutom Ibn Sina u Sarajevu i Behram-begovom medresom u Tuzli, organizirao je u četvrtak, 19. decembra 2019. godine,

KULTURA I UMJETNOST

‘Ne može i neće izvoditi moje pjesme, a pogotovo one o Sarajevu jer ih niti zaslužuje niti ih je vrijedan’

Zabranjeno pušenje, već decenijama popularni bend iz Sarajeva nastoji onemogućiti korištenje autorskih prava ove grupe bivšem članu. Polemika između Davora Sučića (Sejo Sekson) lidera ovog muzičkog sastava te bivše perjanice