VLADARSKI GENI I POLITIČKI TALENT

VLADARSKI GENI I POLITIČKI TALENT

Od vremena ilirskog kraljevstva, potom Batonovog ustanka, bosanski narod pokazuje i dokazuje svoju odvažnost, sposobnost političkog djelovanja i vladanja. Svakako, dokazuje kroz milenije i svoju državotvornost.

-ILIRI su u povijesti opstali na svom izvirnom prostoru na kojem se je odvijala obrambena logika u otporu navalnim i sve većim skupinama nomada i pljačkaša. Osnaženi obrambenim sposobnostima Iliri su ušli u ugovorno zajedništvo s velikim civilizacijama koje su se pojavljivale na euro-azijskom prostoru osobito u vrijeme jačanja Rimske Imperije u vrijeme rođenja Isusa u Palestini, na razmedju triju ‘starih kontinenata’: Azije, Afrike i Europe – zapisaće akademik Mirko Vidović.

Poznati su nam bosanski kraljevi Kotromanići, a i Nemanjići u komšiluku, koji su također bosanskog porijekla. (Kotromanići su vladali i nad Nemanjićima, nikad obrnuto.) Oni su vjekovima vladali zemljama Ilira.

Mehmed-paša Sokolović i mnogi drugi Bošnjani nastavili su vladarsku nit u Stambolu. Bosna je pritom uživala visok stepen zasebnosti i teritorijalne cjelovitosti. A kada bi to bilo ugroženo, nepravdi se odlučno suprotstavljalo, i kao nekada na Rim ustajalo se protiv carstva! (Husein-beg Gradaščević).

I tokom 20. vijeka bilo je istaknutih političara iz Bosne, pod kojima smo na koncu obnovili i nezavisnost. I danas, možda ne kvalitetom, ali političari su glavne zvijezde kod nas. Imamo više nivoa vlasti, a o broju stranaka da ne pričamo. Svakako, treba težiti izvrsnosti a ne brojnosti.

Političari bosanskog porijekla decenijama obavljaju najznačajnije funkcije i u okolnim zemljama. U parlamentima mnogih država Evrope, pa i na ministarskim pozicijama, osobe su bosanskog porijekla – sada i u Čileu dalekom.

Nažalost nisu svi (bili) na korist države koja ih je dala.

A kako su drugi gledali na naše ljude u 19/20 vijeku.

– Francuski konzul u Travniku s početka 19. stoljeća (o begovima) je zapisao: „Oni su uvjereni da valja prolijevati krv ako se hoće nad njima vladati“.

– Engleski putopisac Frederic Harrison koji je boravio u Bosni 1875/76. godine, bosanske begove je smatrao posljednjom (feudalnom) evropskom aristokracijom.

– Predstavnik austrougarske vlasti u Bosni Kallay bosanske begove je smatrao državotvorim elementima koji poznaju zemlju i narod, i jedini su u stanju da vladaju.

– Poznati bosanski franjevac i historičar Frano Jukić navodi sredinom 19. stoljeća da su nekadašnji nosioci bosanskog plemstva po turskom osvajanju prvi primili islam i da su neki tom prilikom promijenili prezime.

– Vasa Čubrilović, poznati srpski historičar, također navodi da mnoge begovske porodice potječu od srednjovjekovnih feudalnih porodica, od kojih su neke čak zadržala stara prezimena.

– Ante Starčević, „Otac hrvatske nacije“, za bosansko plemstvo kaže da je to „najoholije plemstvo što ga je Evropa ikada imala još od srednjeg vijeka. Isti duh živi i danas u tom plemstvu … oni su najstarije i najčistije plemstvo sablje u Evropi“, a onda dodaje: „i najsiromašniji musliman Bosne drži do sebe barem koliko i najprvi lord Engleske“.

Sadašnji američki predsjednik o bosanskom zvaničniku iz devedesetih:

-Kratko nakon povratka sa ovog putovanja (u Sarajevo i Bosnu) u martu 1993. godine pozvao sam Harisa Silajdžića da dođe i da svjedoči na zatvorenoj sjednici senatskog Komiteta za vanjske poslove. Pamtim ga kao jednog od najartikularnijih i sposobnijih ljudi koji su ikada svjedočili pred tim Komitetom. Svojom mirnoćom i gracioznošću je impersionirao sve prisutne, reći će J. Biden.

‘Ilirska civilizacija bila je oduvijek, i još uvijek, nadajmo se i zauvijek – poput izvora rijeke Bosne : Bosna nastaje iz Vrela goleme količine čiste vode, skuplja u matični tok sve okolne izvore i pridružuje se slivu Save, te Dunava i tako dospijeva u Crno more. Drugi iako manji slivovi bosanskih vodotokova teku prema jugu i ulijevaju se u Jadran, odnosno u sjeverni, Ilirski zaljev Sredozemnog mora. I jedne i druge vode veže – Bosporski tjesnac. Tu su Iliri, u povodu ‘Dioklecijanovih reformi’, udarili političku i vojnu središnjicu Imperije.Ilirska civilizacija je svijetu dala sebe’ – riječi su pokojnog akademika Vidovića.

(MiruhBosne)

Previous Popularni rockeri u sklopu svoje oproštajne turneje nastupaju u Sarajevu
Next Uhapšena dvojica osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda 1992.

You might also like

RIJEČ

Zapadni Balkan po mjeri “vizionara“ Vučića

Kada predsjednik jedne države, koji pretenduje da bude vođa u regionu (doduše “svoga“ naroda), napiše autorski tekst s osvrtom na prošlost i daje preporuke za budućnost, onda s pravom očekujete

RIJEČ

Izetbegović: Krišto i Bećirović gubitnici, ulazim u Predsjedništvo

“Siguran sam u pobjedu. Mislim da neka računica prostog zbira druge strane koliko koja stranka dobije glasova i da prosto saberu jednostavno nije logika u ovome slučaju”, istakao je predsjednik

RIJEČ

Suljagić: Historija ima nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne uče

“Geografija nestanka” naziv je knjige autora Emira Suljagića koja je predstavljena sinoć u brčanskom Domu Islahijeta u organizaciji BZK “Preporod” Brčko i Izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice.   Uz autora, o