Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 485 godina rada

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 485 godina rada

Centralnom svečanošću održanom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu obilježava se 485. godišnjica kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada ove ustanove.

Gazi Hurev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske, odnosno 8. januara 1537. godine, a osnivač je vakif Gazi Husrev-beg.

Povodom obilježavanja historije duge skoro pet stoljeća organizirana je akademija na kojoj su, pored ostalog, dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove. Ove godine dobitnici nagrada su prof. dr. Orhan Bajraktarević, profesor na Fakultetu islamskih nauka i prof. dr. Ismail Palić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Halim Husić, pomoćnik direktora za nastavu JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, rekao je kako je povodom obilježavanja 485 godina postojanja i rada u proteklih nekoliko dana u skladu s epidemiološkim mjerama organiziran niz svečanosti, krunisan današnjom svečanom akademijom.

Osvrnuo se na izazove odvijanja nastave u uslovima pandemije koronavirusa, ali i dodao kako su uprkos tome uspjeli u potpunosti realizirati planirani broj radnih i nastavnih dana te u potpunosti ispuniti fond časova.

Naglasio je kako je na aktivnostima organiziranim u ranijem periodu nagrađeno više od 350 učenika i učenica, uručena priznanja, nagrade i zahvalnice, a nagrađeni su i učenici koji su postigli odličan uspjeh u učenju i vladanju.

”Nagradili smo one koji su uprkos ovako teškim uvjetima uspjeli školsku godinu proći bez ijednog izostanka. Nagradili smo one koji su postizali posebne rezultate na različitim takmičenjima kako unutar, tako i van škole i stoga je toliki broj nagrada u ovim uvjetima pandemije i za nas bio poprilično iznenađenje“, rekao je Husić.

Istakao je kako je sedam učenica i učenika medrese ove godine steklo titulu hafiza Kur’ana.

Dodao je kako su zadovoljni svim postignutim rezultatima uprkos izazovima koje je donijela pandemija.

Izvor: Agencije

Previous Semir Efendić u posjeti Trebinju: Put za budućnost Bosne i Hercegovine je u razvoju i saradnji
Next Avdo Huseinović za 9. januar najavio premijeru dokumentarca “Postupi po naređenju – dželati u plavom“

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

U 2015. se navršava 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka, za kojeg mnogi tvrde da je bio najveći bošnjački mislilac 16. stoljeća, ali i jedna od najpoznatijih ličnosti iz

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Tuzli predstavljen roman akademika Dževada Karahasana ‘Uvod u lebdenje’

Na otvorenoj sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održano je “Književno veče sa Dževadom Karahasanom” na kojem je premijerno predstavljen i njegov roman “Uvod u lebdenje”, u izdanju Izdavačke kuće

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Muzeju Hercegovine Mostar promovisana knjiga Emira Demira

U Muzeju Hercegovine Mostar sinoć je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ održana promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira. „Knjiga sadrži 33 značajna dokumenta