Ministar Dedić posjetio Čapljinu: Prioritet je povećati proizvodnju hrane

Ministar Dedić posjetio Čapljinu: Prioritet je povećati proizvodnju hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio poljoprivredne proizvođače i projekte na području općine Čapljina čiju realizaciju prati i podržava ministarstvo kroz strukturne mjere podrške.  

Na plantažama firme Agroherc Organic koje se prostiru na 140 ha zemljišta u prošloj godini podignuta je plantaža od 5.000 sadnica masline, a u planu je podizanje novih zasada masline i šipka za koje je urađena rekultivacija i priprema zemljišta.

– Ukupno smo do sada investirali oko 10 miliona KM. U proljetnoj sjetvi planiramo nove zasade masline i šipka – kazao je jedan od vlasnika Admir Rahimić.

Kompaniju Adria Hishtil koja se bavi rasadničkom proizvodnjom u plastenicima, na površini od 22 ha i ostvaruje oko 90 posto izvoza u 16 zemalja, Federalno ministarstvo poljoprivrede je podržalo u proširenju proizvodnih kapaciteta.

Kompanija Dominant koja se bavi rasadničkom proizvodnjom i proizvodnjom voća podršku je ostvarila u podizanju novih višegodišnjih zasada.

U pratnji ministra Dedića bili su i direktor PIU jedinice Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović, te predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur.

Ministar Dedić je obišao i pogone kompanije Lasta, a od novog vlasnika Petra Ćorluke informiran je da je u novoinstalirane pogone za proizvodnju keksa investirano oko 20 miliona eura koji mogu odgovoriti najmodernijim zahtjevima evropskog i svjetskog tržišta.

– Kompanija Lasta ima u planu i sadnju smokve i lješnjaka, što planiramo organizirati u saradnji s kooperantima. Sve navedeno poslužit će nam kao sirovina u ovim pogonima za proizvodnju keksa. Montaža proizvodnih mašina je pri kraju, a to ujedno znači da će proizvodi s traka ove kompanije uskoro pronaći svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu – istakao je Čorluka.

Zahvalio se na podršci u realizaciji ove investicije Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– U prošloj godini podržali smo veliki broj novih investicija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a jedna od njih je i ova tvornica koja ima svoju tradiciju. Vjerujem da će organizacijom otkupa i prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda od smokve, višnje, trešnje i lješnjaka ovi prerađivački kapaciteti doprinijeti povećanju dodane vrijednosti, stabilnijem i većem prihodu malih poljoprivrednih proizvođača i rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta – kazao je ministar Dedić.

Previous Avdo Huseinović za 9. januar najavio premijeru dokumentarca “Postupi po naređenju – dželati u plavom“
Next Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren "Zimski grad"

You might also like

ZDRAVLJE

VIDEO – Izgradnja prve privatne bolnice u Sarajevu

Izgradnja bolnice, odvija se prema utvrđenom terminskom planu. Otvaranje ove visokokvalitetne i tehnološki napredno opremljene zdravstvene ustanove za pacijente planirano je u zadnjem kvartalu ove godine. Bolnica će biti smještena

MADE IN BOSNIA-387

USK: Berba kornišona okončana s optimizmom

Ovogodišnja berba kornišona u USK okočana je krajem septembra i trajala je nešto više od tri mjeseca. Godina, odnosno vremenski uvjeti nisu bili baš najbolji, tako da su prinosi podbacili.

Ekonomija/Biznis

Budući aerodrom u Bihaću mogao bi nositi ime po dr. Irfanu Ljubijankiću

Radovi na izgradnji Aerodroma Bihać nastavljeni su nakon što je Studija utjecaja na okoliš odobrena, te izdata potrebna okolišna dozvola. Trenutno se izvode radovi na izgradnji pristupnog puta do aerodroma