TK: Lažni poziv na regrutaciju došao izvan BiH, pronađene IP adrese

TK: Lažni poziv na regrutaciju došao izvan BiH, pronađene IP adrese

Policija u Tuzlanskom kantonu izvršila je provjere lažnih poruka kojima je Civilna zaštita Srebrenika pozivala muškarce da se jave u MUP zbog regrutracije i dodjele naoružanja. Ove poruke samo su dio sadržaja koji se u posljednje vrijeme širi drušvenim mrežama s ciljem širenja panike, a još jedan primjer takvog djelovanja je i lažni pamflet, čiji su potpisnici, navodno, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u kojem se navodi da je narušena sigurnost u Bosni i Hercegovini.

– Radilo se o lažnim profilima na društvenim mrežama što predstavlja jedin vid subverzivnog djelovanja i specijalnog rata s ciljem narušavanja sigurnosnog sistema u BiH. Objava vezana za Civilnu zaštitu Frada Srebrenika je provjerena i utvrđeno je da se radi o krivičnom djelu koje su počinile osobe izvan BiH. Njihove IP adrese su pronađene i dostavljene Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH i nadležnom tužilaštvu – kaže Hajrudin Mehanović, ministr unutrašnjih poslova TK.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija na području TK, Mehanović kaže da “nema nikakvih podataka koji bi davali za pravo onima koji osjećaju uznemirenost”.

– Više se radi o zloupotrebi medijskog prostora od neodgovornih političkih subjekata i pojedinaca, koji zbog trenutka slave, podižu tenzije. Svi koji se odgovorno bave svojim poslom treba da smiruju tenzije i rade u okviru svojih nadležnosti. Bombastične izjave o tome da će se neko otcijepiti, da će neko nekoga uhapsiti ili zaštititi, neodgovorne su i stvaraju osjećaj uznemirenosti – dodaje Mehanović.

On ističe da je prošle sedmice održano nekoliko sastanak direktora uprava policija na nivou kantona i Federacije BiH uz prisustvo predstavnika Misije OSCE-a.

– Nema pokazatelja koji ukazuju da ovo što se dešava na bilo koji način liči na početak 90-ih godina. Ne treba govorom mržnje i zapaljivom retorikom ugrožavati što je građeno 30 godina zbog kratkoročnih političkih poena. Pored toga, zloupotrijebljene su neke institucije i pojedinci, koji su, navodno, pozivali na mobilizaciju. Sve to je demantirano, od člana Predsjedništva BiH (Denisa Bećirovića op.a.), određenih političkih partija i institucija, poput Civilne zaštite Srebrenika. Nije slučajno da u isto vrijeme bude toliko takvih objava na društvenim mrežama i putem elektronskih komunikacija. Iza toga stoje oni kojima ne odgovara put BiH u Evropsku uniju, stabilnost naše zemlje ili imaju probleme u svom dvorištu. Cilj je da se izazove nesigurnost i konfuzija kod građana, ali je jednako neodgovorno ponašanje i zapaljiva retorika neodgovornih zvaničnika – zaključio je Mehanović, prenio je Faktor.

Previous Bećirović u posjeti Egiptu, razgovarao s El-Sisijem
Next Predstavljen bosanski prijevod Đulistana i Bustana i izložba rukopisa Sadija Širazija

You might also like

NAŠI DANI

Vučić u Mostaru pokušao negirati umiješanost Srbije u genocid. Kaže da ne razumije zašto druge zemlje hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razumije zašto zemlje kao što su Njemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otmica i ubistvo 20 civila: Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Štrpcima

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudom kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na

NAŠI DANI

KS: 118 novih policijskih službenika

Danas je  u sportskoj dvorani Sektora za policijsku podršku, po uspješno okončanom školovanju na Policijskoj akademiji FMUP-a, u prisustvu mnogobrojnih zvanica, menadžmenta MUP-a KS, te rodbine i prijatelja, XXXVI klasa