Objavljena ‘Bibliografija radova o bosanskom jeziku 1990-2020.’ Zenaide Karavdić

Objavljena ‘Bibliografija radova o bosanskom jeziku 1990-2020.’ Zenaide Karavdić

Knjiga “Bibliografija radova o bosanskom jeziku 1990-2020.” više stručne saradnice Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu mr. sc. Zenaide Karavdić izišla je u ediciji Radovi u izdanju tog instituta.

Knjiga je stručnog karaktera, napisana s ciljem da na jednom mjestu okupi naslove radova u zbornicima i časopisima, knjigama te magistarskim i doktorskim disertacijama koji se bave bosanskim jezikom, kako bi se istraživačima, naročito početnicima, ali i onim iskusnim, kad se zainteresiraju za oblast koju dotad nisu previše proučavali, olakšalo pretraživanje literature o određenoj temi.

Ukupno je pronađena 2.491 bibliografska jedinica, a radi lakšeg pretraživanja podijeljene su prema lingvističkim disciplinama (historija jezika, dijalektologija, fonetika i fonologija, morfologija, sintaksa, semantika, leksikologija i leksikografija, stilistika itd.), s poddisciplinama.

– Ovom se bibliografijom popunjava praznina u bibliotečkoj djelatnosti koja se odnosi na bosnističke radove, s obzirom na to da radovi o bosanskom jeziku u Svjetskoj lingvističkoj bibliografiji nisu ni u dovoljnoj mjeri zastupljeni, a ni besplatni, dok u najvećoj slavenskoj bibliografskoj bazi iSYBISLAW nisu prisutni, zbog toga što među saradnicima na ovoj bazi nema osobe zadužene za bosanski jezik. Tako je ova bibliografija početni korak informiranja šire svjetske javnosti o radovima o bosanskom jeziku – kazala je za Fenu autorica izdanja Zenaida Karavdić.

Ona je napomenula da su u bibliografiji zastupljeni i radovi pisani na drugim jezicima (engleski, njemački, francuski, portugalski, rumunski, italijanski, čak jedan rad i na japanskom) te da je na kraju dat indeks autora u kojem su, umjesto stranica, nabrojane bibliografske jedinice, pa se može pratiti i produkcija pojedinih autora bosnista.

– Napokon, nama bosnistima ova bibliografija pruža uvid u trenutno stanje u bosnistici, koje su oblasti razvijenije, a koje zanemarene, kako bismo mogli kreirati razvoj lingvistike u Bosni i Hercegovini u smjerovima u kojima je neophodno – podvukla je viša stručna saradnica Instituta za jezik Zenaida Karavdić.

Bibliografija je objavljena na web-stranici Instituta (http://izj.unsa.ba/wp-content/uploads/2022/01/Zenaida-Karavdic-Bibliografija-radova-o-bosanskom-jeziku-1990-2020-el1-corr.-3.pdf), a planira se i kreiranje bibliografskog portala koji će se redovno ažurirati novim podacima.

Previous Konjički Igman slavi 72. rođendan: Nove investicije i nova radna mjesta za stotinjak radnika
Next Univerzitet Fontbonne otvara Centar za bosanske studije povodom 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Promovisano pet novih izdanja Instituta za jezik

U Sarajevu je danas održana promocija najnovijih izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu za 2021. godinu, javlja AA. Alen Kalajdžija, viši naučni saradnik u Institutu za jezik Univerziteta u

OTPOR BOSNE

Posvećena Havi Tatarević: U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”

U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu u petak je izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce“, autora Sabita Bekte, posvećena Havi Tatarević, majci šestorice ubijenih sinova iz Prijedora,

KULTURA I UMJETNOST

Muhamed Hajdarević : Pisati bosančicom bosanski, barem meni, vrhunac je akademskog nacionalnog ponosa !

  Bosančica je pismo Bosne koju su koristile sve tri naše religijske zajednice i ona je zajedničko dobro naroda Bosne i Hercegovine. Stoga, ovo pismo ima više prava, da tako