Obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 originalnih eksponata

Obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 originalnih eksponata

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorio je obnovljeni depo u kojem čuva više od 20.000 originalnih eksponata, među kojima su književne i pozorišne zbirke posvećene umjetnicima i institucijama koje su se stoljećima bavile književnošću i pozorištem u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazala direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, sav taj materijal nalazi se u depou koji je siguran, hermetički zatvoren, u kojem su profesionalni arhivski ormari kao i zadovoljavajuća kvaliteta i vlažnost zraka i temperatura. Materijal je struktuiran i pripremljen za digitalizaciju koja će biti generalna.

– Ove godine objavit ćemo uvodni katalog u naše zbirke, uraditi generalni pregled svih zbirki Muzeja ukratko. Pripremamo se da budemo akademski resursni istraživački centar, želimo postati resursni centar za istraživače koji se bave našim jezikom bilo gdje u svijetu da oni žive. U narednih pet godina radimo, korak po korak, digitalizaciju – naglasila je.

Kako ja navela, u književnim zbirkama su, rukopisi, foto dokumentacija, dokumenti vezani za živote pisaca i književnih institucija, lični predmeti pisaca i razni drugi materijali.

U pozorišnom dijelu su materijali vezani za živote umjetnika, glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa kao i vizualno lijepe značajne zbirke scenografskih i kostimografskih skica, kao i povijest (medijska, kritička…) vezana za pozorišta u Bosni i Hercegovini, od osnivanja pa dosad.

Projekt je započet u septembru 2021. godine, zahvaljujući Međunarodnom fondu za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe institutu u Bosni i Hercegovini i drugim partnerima. U posljednjoj fazi projekt je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Direktorica Goethe instituta BiH Simone Voigt ističe važnost sadržaja Muzeja te kvalitetu suradnje koju imaju sa tom institucijom kulture.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić istaknuo je podršku za sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, među kojima je i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Izvor: Fena

Previous Prva nagrada za bosanski turistički promo video na prestižnom festivalu filma u Japanu
Next Zaokret njemačko-austrijske politike prema Balkanu: Sarajevo centar, Beograd usputna stanica

You might also like

NAŠI DANI

Na Baščaršiji postavljen stub javne rasvjete iz 1895. godine (Foto)

Na Baščaršijskom trgu ponovo je postavljen stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu koja je zvanično puštena u rad 1. maja, 1895. godine. Prema zvaničnim podacima, ne samo da je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica spaljivanja Orijentalnog instituta u Sarajevu

Danas je 29 godina otkako je sa agresorskih položaja spaljen Orijentalni institut sa 5263 kodeksa rukopisa, 300.000 arhivskih dokumenata i stručnom bibliotekom sa oko 50.000 naslova. Nijedan sud još uvijek

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena interaktivna maketa iz Osmanskog perioda: Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo

Prezentacija projekta “Interaktivna maketa Sarajeva iz osmanskog perioda” upriličena je danas u Muzeju Sarajeva, a u cilju omogućavanja posjetiocima Muzeja putovanje kroz vrijeme do osmanskog perioda, virtuelne šetnje kroz te građevine i