Obilježena 30. godišnjica formiranja logora Batković kod Bijeljine

Obilježena 30. godišnjica formiranja logora Batković kod Bijeljine

U hangarima Poljoprivrednog dobra Sembrija u bijeljinsko prigradskom naselju Batković obilježena je 30. godišnjica formiranja prvog logora za nesrpsko stanovništvo Semberije, Posavine, Bosanske krajine, Srednjeg Podrinja…

Organizatori obilježavanja bili su Udruženje logoraša Bijeljina – Janja i Medžlis islamske zajednice Bijeljina, a u hangarima je položeno cvijeće i proučena Fatiha nevinim žrtvama. 

– Oko 4.000 logoraša prošlo je kroz Batković. Prema evidencijama oko 80-ak logoraša je ubijeno u logoru ili na kopanju rovova. Neki od ubijenih su bili i ‘živi štit’. Važno je da ne zaboravimo ovu golgotu i da o tome podsjećamo mlade – istakao je Mehmed Đezić, predsjednik Udruženja logoraša Bijljina – Janja.

Zamjenik predsjednika Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević naveo je kako je i njegov otac bio zatvoren u logoru Batković, kao i oko 700 Bošnjaka iz Janje koji su u logor dovedeni kao civili. 

– Važno je o ovom govoriti mladima. Mi smo jučer u Bijeljini imali obilježavanje Dana odbrane ili oslobođenja grada. Od koga su ga oslobodili? Od nas? Od šestogodišnjeg dječaka koji je ubijen – pita Gradaščević. 

Preživjeli logoraši nezadovoljni su radom pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. Upravnici logora su oslobođeni krivice, a osuđena su dva logorska čuvara – batinaša. Logoraši su podnijeli i tužbe za nadoknadu nematerijalne štete, ali su i one odbijene, a oni su primorani da plaćaju sudske troškove. 

Ipak, logoraši ističu da će dok žive govoriti o proživljenim torturama. Na obilježavanju godišnjice formiranja logora Batković bili su logoraši iz Brčkog, Sanskog Mosta, Vlasenice, Zvornika…, prenose agencije. 

Logor „Batković“ je raspušten početkom 1996. godine, nekoliko mjeseci od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Pred MKTJ su za zločine u logoru „Batković“, pored drugih djela, osuđeni: Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike srpske, i Radovan Karadžić, predsjednik proširenog Predsjedništva RS, na doživotni zatvor; Momčilo Krajišnik, član odbora Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine (SDS) i predsjednik Skupštine bosanskih Srba na kaznu zatvorom u trajanju od 20 godina.
Poslije priznavanje krivice, za zločine u logoru „Batković“ pored drugih djela, osuđena je Biljana Plavšić, članica Predsjedništva i proširenog Predsjedništva Srpske Republike Bosne i Hercegovine, na 11 godina zatvora.
Za zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen je Gligor Begović u svojstvu pripadnika Vojske RS na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Previous Blistaju džamije i haremi pred dolazak ramazana
Next Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije

You might also like

NAŠI DANI

Više od 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije na Ljetnoj školi ‘Mojoj BiH 2023’

Centar Litteratus u saradnji sa JU Studentski centar Sarajevo, Svjetskim bošnjačkim kongresom, Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sjeverne Makedonije i Udruženjem Ilim Yayma Cemiyeti Bajrampaša – Istanbul, u periodu od 18. do

NAŠI DANI

Sve bebe koje se rode u Sarajevu 01.januara dobit će čestitke i novčane darove

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić posjetili su jutros Opću bolnicu Prim.dr. Abdulah Nakaš gdje su darovali prvu bebu koja se rodila u ovoj

NAŠI DANI

Vatrogasci iz Kantona Sarajevo pomažu gasiti požar na području Blidinja

Ukupno 21 vatrogasac, pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo učestvuje u ispomoći kolegama vatrogascima u Zapadnohercegovačkom kantonu. Pomenuta jedinica je blizu 24 sata na terenu i