Mirela Delibegović, prva iz Bosne u prestižnoj škotskoj naučnoj organizaciji – Kraljevskom društvu Edinburgha

Mirela Delibegović, prva iz Bosne u prestižnoj škotskoj naučnoj organizaciji – Kraljevskom društvu Edinburgha

Profesorica Mirela Delibegović izabrana je u prestižnu naučenu škotsku organizaciju The Royal Society of Edinburgh (RSE).

Profesorica Delibegović je vodeći svjetski naučnik u oblasti dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, o čemu svjedoče njene vrhunske publikacije, obimni istraživački portfolio, akademski status i međunarodna reputacija. Ona je predsjedavajući/kopredsjedavajući u nekoliko odbora za finansiranje grantova, a također je i međunarodni glavni govornik.

Pridružila se Univerzitetu Aberdeen 2007. godine i od tada je obavljala niz istraživačkih i nastavnih uloga.

Profesor Delibegović je trenutno predsjedavajući Dijabetičke medicine i direktor Aberdeen kardiovaskularnog i dijabetes centra. Godine 2019. imenovana je dekanicom za istraživanje (industrijski angažman i transfer znanja) na Univerzitetu.

Ona je jedna od 80 novih članica Kraljevskog društva Edinburgha iz oblasti umjetnosti, poslovanja, javnih službi, građanskog društva i akademske zajednice, uključujući nagrađivanu pjevačicu, tekstopiscu i aktivisticu Annie Lennox OBE i Marka Logana, bivšeg operativnog direktora Skyscannera (COO ) za svoju poslovnu stručnost.

Profesor Delibegović je rekao: „Izuzetno mi je drago što sam izabran za stipendista RSE kao priznanje za moju posvećenost unapređenju znanja iz oblasti dijabetesa i pomaganju drugima.

„Važan dio mog rada je mentorstvo istraživača u ranoj karijeri i zagovaranje žena naučnica i nadam se da će ovo priznanje inspirisati druge o tome šta je moguće.”

Profesor Delibegović, koji je također dobitnik mnogih nagrada za javni angažman, pridružuje se trenutnoj stipendiji RSE-a od oko 1.700 stipendista, koji su priznati kao neki od najvećih mislilaca, istraživača i praktičara koji danas rade u Škotskoj ili sa njom.

Potencijalni članovi Kraljevskog društva Edinburga nominovani su kao priznanje za izuzetan doprinos svom polju i dostignuća u javnoj službi.

Novi stipendisti se zatim biraju kroz rigorozni proces nominacije. Oni su izvučeni iz niza sektora uključujući umjetnost, poslovanje, nauku i tehnologiju i akademsku zajednicu sa svrhom da ponude stručnost za podršku unapređenju učenja i korisnog znanja u škotskom javnom životu.

U ostvarivanju svog cilja unapređenja korisnog znanja, kao iu skladu sa svojom Kraljevskom poveljom i dobrotvornim statusom, RSE pruža: nezavisne savjete Vladi i Parlamentu; istraživačke i poduzetničke stipendije; obrazovni programi za mlade; te konferencije i događaji usmjereni i na javni angažman i na stručnjake.

Profesor Siladitya Bhattacharya, šef Fakulteta za medicinu, medicinske nauke i ishranu, rekao je: „Oduševljen sam što je profesorica Delibegović postala član Kraljevskog društva u Edinburgu kao priznanje za njenu izuzetnu stručnost i posvećenost doprinosu u oblasti lijek. Želio bih da joj uputim najtoplije čestitke.”

Profesor Sir John Ball, predsjednik Kraljevskog društva u Edinburgu, rekao je: „Privilegija je što možemo ugostiti naše nove saradnike, a inspirisani smo širinom talenta i iskustva u našoj zajednici. Svaki pojedinac izabran ove godine pokazao je izuzetan nivo stručnosti i uvida u izabranu oblast, a njihov doprinos pomaže RSE da utiče na stvarnu i trajnu promjenu u škotskom društvu.

„Radujemo se što ćemo raditi s našim raznolikim stipendijama koje pružaju ključnu vezu između svijeta akademskog istraživanja i prakse s vladom, biznisom i civilnim društvom”.

Delibegović je rođena u Tuzli. U Škotsku (UK) je izbjegla tokom agresije na našu državu.

Previous Kuća na vodi - bosanski projekat za evropsko tržište
Next Vlada FBiH će s dva miliona KM podržati projekte razvoja tuzlanskog aerodroma

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Besplatno obrazovanje za Lanu Pudar na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

U okviru obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održan je Masterclass: Put do izvrsnosti na kojem su učestvovali prof. dr. Damir Đedović i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Farmaceutkinja iz Tešnja na školovanju na uglednom Harvard Medical School

Gošća emisije Inspiracija (N1) je uspješna doktorica farmaceutskih znanosti, Emina Karahmet koja svojim znanjem i talentom pokazuje ljudske potencijale Bosne i Hercegovine. Mlada i ambiciozna Emina je među rijetkima koja

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mercedes Benz prepoznao vrijednost patenta bh. izumitelja

  Izumitelj Zoran Vujinović iz Kneževa potvrdio je kako je Mercedes Benz prepoznao vrijednost njegovog patenta “Teslin trofazni rotacioni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem” te ga proslijedio odjelu za patente korporacije Daimler