Na Danu mediteranskog voća predstavljen novi brend ‘Hercegovačka trešnja’

Na Danu mediteranskog voća predstavljen novi brend ‘Hercegovačka trešnja’

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić otvorio je u četvrtak prvi “Dan mediteranskog voća”, koji se održava u okviru projekta “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”.

Ministar Dedić je uime federalne Vlade i resornoga ministarstva poželio da ova manifestacija postane tradicija.

Na svečanom otvaranju Dana mediteranskog voća u Blagaju prisutnima se obratio predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić poručivši kako Vlada ovome projektu daje posebnu podršku.

 Blagaj je vjerovatno dobio ime po ovom blagu kojega danas izlažemo. Ovo podneblje poznato je po uzgoju mediteranskog voća, a posebno po trešnji i vrijednim ljudima. Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane – istakao je premijer Novalić.

Naglasio je da se Vlada opredijelila dati podršku domaćim proizvođačima, pa tako i ovome događaju, a posebno, kako navodi, u ovim iznimno teškim vremenima.

– Projekt ‘Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini’ je produkt razvojnog partnerstva Jaffa-Komerca d.o.o i kooperanata i velikih proizvođača u Hercegovini, a prioritet proizvođača mediteranskog voća Hercegovine je trešnja – istaknuo je Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc d.o.o. i predsjednik Klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju, koji je poručio kako će se ovim Klasterom raditi dalje na razvoju drugih mediteranskih kultura.

“Dan mediteranskog voća” okupio je sve relevantne predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u čijoj nadležnosti je poljoprivreda te proizvođače mediteranskog voća, najveće kupce u Bosni i Hercegovini i regiji i predstavnike međunarodnih organizacija koji kroz svoje projekte doprinose razvoju poljoprivrede.

Cilj je na ovaj način promovirati domaće mediteransko voće i novi brend te ukazati na razvojne potencijale koji omogućavaju uzgoj mediteranskog voća u Hercegovini, a upravo na primjeru uzgoja trešnje.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Sabina Ćudić pozvala na političku neutralizaciju Milorada Dodika
Next Stotine miliona za niže nivoe vlasti, za stambena pitanja mladih, za branioce.. poticaji za kupovinu e-automobila

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hoše komerc u prošloj godini ostvario prihode veće od 65 miliona KM: Najavljena investicija u fabriku slastica

  Hoše komerc d.o.o. Sarajevo, jedan od najstarijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini, uspješno je poslovao u protekloj 2017. godini sa realiziranim neto prihodom većim od 65 miliona KM.

Ekonomija/Biznis

Vlast u TK-u će u 2022. refundirati troškove osnivanja firmi

Svi koji su se odlučili na pokretanje vlastitog biznisa, otvaranje obrta ili firme znaju koliko je dugotrajan, iscrpljujući, ali i finansijski zahtjevan taj korak. Olakšice na tom putu se, u

Ekonomija/Biznis

Ambasador Turske: Novi Sporazum o slobodnoj trgovini značajan poticaj trgovinskim odnosima

  Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc odgovarao je na pitanja novinara AA vezano za odnose između dvije zemlje, kao i o aktivnostima turskih kompanija i drugih organizacija