Bundestag prihvatio rezoluciju o Bosni i odobrio njemačke vojnike u misiji EUFOR

Bundestag prihvatio rezoluciju o Bosni i odobrio njemačke vojnike u misiji EUFOR

Bundestag je glasovima zastupnika vladajuće koalicije i oporbenih demokršćana odobrio ponovno slanje njemačkih vojnika u misiju EUFOR te prihvatio rezoluciju o BiH. Zastupnici govore o povijesnoj odluci, izvještava DW.

Posljednjeg  radnog dana njemačkog parlamenta Bundestaga uoči ljetne pauze, zastupnici su se dobrim dijelom bavili zapadnim Balkanom. Prvo je odobreno produljenje mandata vojnika Bundeswehra u sklopu misije KFOR na Kosovu a zatim je Bundestag velikom većinom glasova odobrio ponovno sudjelovanje njemačkih vojnika u sklopu sigurnosne misije Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini. Istodobno je glasovima socijaldemokrata, liberala i zelenih kao stranaka vladajuće koalicije te demokršćanske Unije CDU/CSU prihvaćena i rezolucija pod nazovom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost” kojom se od vlade traži intenziviranje angažmana u BiH.

Desno populistička AfD i stranka Ljevica su odbacile mandat: AfD smatra da njemački vojnici u Bosni i Hercegovini “nemaju što tražiti” a stranka Ljevica smartra da u ovom trenutku nema potrebe da Njemačka šalje svoje vojnike u BiH i time dodatno “dolijeva ulje na vatru”. Obje stranke su odbacile i rezoluciju o BiH. Za obnovu mandata je glasalo 518 zastupnika, protiv 96 a tri zastupnika se suzdržalo od glasanja.etovic

Njemačka mora biti vojno prisutna u Bosni i Hercegovini

“Našim vojnim prisustvom otežavamo ruske pretenzije u Bosni i Hercegovini”, rekao je uoči glasovanja u Bundestagu zastupnik demokršćane Unije CDU/CSU Knut Abraham. I ostali govornici su isticali potrebu stabilizacije Bosne i Hercegovine posebice u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i bojazni da bi Moskva mogla negativno utjecati na stabilnost u regiji posebice u Bosni i Hercegovini.

Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Adis Ahmetović, koji se smatra i jednim od rodonačelnika rezolucije o Bosni i Hercegovini, se iznova založio za sankcionisanje onih koji u BiH streme separatističkim ciljevima. Socijaldemokratski političar je u raspravi koja je prethodila odluci o produženju mandata u sklopu KFOR-a govorio o historijskom danu za odnose Njemačke i Bosne i Hercegovine.

“Mi smo pokrenuli preokret u njemačkoj politici prema zapadnom Balkanu. Kako ne bi bili izigrani vjerodostojnost i povjerenje sada moraju uslijediti konkretni potezi”, rekao je Ahmetović, koji od početka godine djeluje i kao izvjestitelj SPD-a za zapadni Balkan u vanjskopolitičkom odboru Bundestaga. On je u svom govoru iznova odbacio mogućnost stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kontroverze oko rezolucije prevladane

Ahmetović se osvrnuo i na kontroverze koje su pratile nastanak rezolucije posljednjih mjesci. “To pokazuje da smo pogodili u živac, štoviše da smo gurnuli prst u ranu”, rekao je Ahmetović.

Rezolucije je dijelom izazvala spor unutar samog socijaldemokratskog zastupničkog kluba SPD-a. Zastupnik Josip Juratović je zahtjevao da se uz imena Milorada Dodika i Dragana Čovića u rezoluciju uvrsti i ime Bakira Izetbegovića kao predstavnika treće nacionalističke struje koja onemogućava napredak zemlje, što je međutim odbijeno. Juratović je na kraju u potpunosti podržao rezoluciju. U raspravi koja je prethodila usvajanju rezolucije SPD zastupnik Christian Petry je spomenuo i Bakira Izetbegovića kao nositelja nacionalističke politike.

Osuda hrvatskog, srpskog ali i bošnjačkog nacionalizma

Rezolucija je pregled dobro poznate situacije u Bosni i Hercegovini, situacije koja je plod ratnih zbivanja u devedesetima i gotovo tridesetogodišnje disfunkcije države i njezinih organa. U njoj stranke vladajuće koalicije od njemačke vlade traže pojačani angažman u BiH kako bi se reagiralo na “rastuće napetosti i separatističke tendencije”.

U rezoluciji zastupnici Bundestaga traže da se njemačka vlada na razini Europske unije založi i za to da se osobe, institucije i poduzeća koje “potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine” podvrgnu sankcijama.

U nacrtu rezolucije doslovno stoji: “Nacionalističke političke elite u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama ciljano instrumentaliziraju navodne etničke razlike a sve u svrhu vlastitog bogaćenja i održavanja moći.” No posebno se spominje nacionalističko agiranje Milorada Dodika i Dragana Čovića “koje je usmjereno uništenju BiH kao države i domovine različitih naroda”, prenosi DW.

Upozorenje Zagrebu i Beogradu

Rezolucija donosi još jedan zanimljivi detalj koji se odnosi na ulogu Beograda i Zagreba. U njoj zastupnici Bundestaga od političkih vodstava Srbije, “također i s pogledom na aktualne pregovore o članstvu u EU”, kao i Hrvatske, traže izričito distanciranje od nacionalističko–separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

 Od njemačke vlade se u rezoluciji nadalje traži da pruži snažnu podršku Visokom predstavniku što uključuje i pojačanje resursa. Od zahtjeva je tu državno kontrolirani povrat malokalibarskog oružja kako bi se spriječila ilegalna trgovina istim, kao i aktivna podrška približavanju Bosne i Hercegovine NATO-u. Na listi zahtjeva Bundestaga je i nastavak aktiviranja Berlinskog procesa za zapadni Balkan koji je pokrenut još tijekom vladavine Angele Merkel.

Posebno mjesto zauzima zahtjev da se financiranje od strane njemačke vlade i EU institucija koncentrira na projekte s posebnim težištima kao što su to npr. programi razmjena za novinare, predstavnike civilnog društva i znanosti. Isto tako bi prednost pri financiranju trebali dobiti projekti koji ciljaju razmjeni iskustava u području dualnog obrazovanja kakvo se prakticira u Njemačkoj. Te također i projekti za jačanje medijske kompetencije i otpornosti prema kampanjama dezinformiranja.

Previous TUNEL PRENJ: Objavljen tender za izvođača radova
Next Ef. Kavazović: Bosna i Hercegovina ima više prijatelja nego vjernih dušmana

You might also like

NAŠI DANI

Zabrana uvoza mandarina iz RH

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) obavijestila je 17. novembra 2023. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza pošiljke mandarina porijeklom iz Republike Hrvatske u Bosnu

NAŠI DANI

Premijer Novalić na suđenju iznio dokaze koji govore o političkoj pozadini procesa koji se vodi protiv njega

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, završna riječ na suđenju: – Časni sude, Jedan je veliki pisac napisao jedno djelo, koje najbolje opisuje ovo što se meni u proteklim

NAŠI DANI

Američki sindikati na propalestinskom skupu u New Yorku, prozivali političare zbog proizraelskog lobiranja

HIljade članova američkih radničkih grupa okupilo se u centru New Yorka kako bi zatražili trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, prenosi Anadolu. Hiljade propalestinskih Amerikanaca marširali su od Bryant