Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da sporni zakon RS prestaje da važi

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da sporni zakon RS prestaje da važi

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se van snage stavlja Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

– Ustavni sud je odlučio da ovaj sporni zakon RS prestaje da važi kad se naša odluka objavi u Službenom glasniku BiH – izjavio je potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Ćeman podsjeća da je to odredba Krivičnog zakona kojom je predviđeno sankcioniranje za negiranje zločina genocida.

– Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH, a član 1.2 definira Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku državu koja funkcionira na osnovu zakona i također, standard da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora. Ustavni sud je utvrdio da, u odnosu na ova dva člana, ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom – naveo je Ćeman.

Po njegovim riječima, ovaj zakon je predviđao da će u RS-u prestati da važi zakon koji je usvojen.

– Između ostaloga, s obzirom da je ovaj zakon usvojio i proglasio visoki predstavnik, postavilo se pitanje dopustivosti. Ustavni sud se rukovodio svojom i ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao institucija zakonodavna, zamjenjujući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH. Kroz praksu Ustavnog suda, kad je takav slučaj, onda se taj zakon smatra zakonom Bosne i Hercegovine, taj zakon se smatra odlukom BiH koju entiteti i njihove administrativne jedinice su obavezne poštivati – istaknuo je Ćeman.

Dakle, dodao je on, to je ustavno-pravna logika na kojoj je utemeljena odluka Ustavnog suda.

Izvor: Agencije

Previous Poljoprivrednici uputili niz hitnih zahtjeva Vijeću ministara BiH
Next Perović: Glavni uzrok ratova bila je srpska velikodržavna politika, koja i danas živi

You might also like

NAŠI DANI

Kurti iznio šokantne detalje o Vučićevom planiranom žrtvovanju Srba na Kosovu

-Kosovo je demokratska država i prozapadna zemlja: ko se integriše živi bolje. Srbima na Kosovu nije potrebno oslobođenje od Republike Kosovo, već od terorističkih oruđa Srbije.Vučić je opsjednut glavnokomandujućim OVK

NAŠI DANI

Bosanska vlada uplatila 500.000 BAM pomoći Hrvatskoj

Nakon što je jučer na sjednici Komisijeza budžet i financije Zastupničkog doma PSBiH usvojena zastupnička inicijativa Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta „kojom se od Vijeća ministara

NAŠI DANI

Cirkus u Federalnom parlamentu. Trojka moli pomoć opozicije

Vladajuća koalicija u entitetu F BiH je u rasulu. To pokazuje dosadašnji tok vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta većeg bh. entiteta.  Kako je rečeno Politicki.ba, “Trojka se potpuno pogubila”. “Oni