Kozarac: Desetine biciklista stigle u Kamičane da odaju počast prijedorskim žrtavama

Kozarac: Desetine biciklista stigle u Kamičane da odaju počast prijedorskim žrtavama

Desetine učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Kozarac” stiglo je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će odati počast za 16 prijedorskih žrtava ubijenih 1992. godine, javlja AA.

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine.

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora i Kozarca krenula je u prijepodnevnim satima iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru Kamičani.

Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države – Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

  • Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina počinjenih na području Prijedora i Kozarca stigla je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Izvor: Agencije

Previous Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)
Next Miralem je odabrao povratak u Bosnu iz Amerike

You might also like

NAŠI DANI

Napokon podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika “Vojske  RS” zbog sumnje da su prije 22 godine u Štrpcima oteli i ubili

NAŠI DANI

Generalpukovnik Mašović u SAD istakao potrebu za unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 07. aprila 2022. godine, okončala je prvi dio službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom prethodna tri dana

NAŠI DANI

Konaković kaže da je vraćen ‘balans u agencijama’. Vijeće BHANSA-e u međuvremenu ostalo bez ijednog Bošnjaka!

Elmedin Konaković, lider stranke NiP i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, po običaju nastavlja preko Facebooka da se obračunava za svojim neistomišljenicima. Danas je pravdavao koaliciju s Dodikom, pritom