Reakcije na najave promjene Izbornog zakona: ‘Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a’

Reakcije na najave promjene Izbornog zakona: ‘Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a’

Prvo se špekulisalo, a potom su pojedini mediji detaljnije objavili plan OHR-a vezan za izmjene koje se tiču Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Većina političara i stranaka sa sjedištem u glavnom gradu, ali i svekolika probosanska javnost, uveliko se protive nametanju rješenja koja, kako se smatra, idu protiv same države. Ipak, dva sarajevska političara, Elmedin Konaković i Nihad Čolpa, suprotnog su stava od ove većine.

Prenosimo jučerašnju reakciju Stranke za Bosnu i Hercegovinu, današnje reakcije SDA i DF, kao i dva ‘izdvojena mišljenja’ od jučer.

SBiH: Neka Schmidt i Sattler demantuju medijske napise o nametanju Izbornog zakona

U slučaju da se silom nametne Izborni zakon, posebno udovoljavajući politici HDZ-a BiH koja dodatno etnički dijeli bosanskohercegovačko društvo, došlo bi do nesagledivih posljedica po demokratske procese u Bosni i Hercegovini.
Pritisak kojem su već duže vrijeme izloženi građani Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i Srbije, sa svojim satelitskim politikama u BiH, doživljava vrhunac i prijeti narušavanju stabilnosti i sigurnosti u našoj zemlji.
Nagrada HDZ-u BiH od strane visokog predstavnika značila bi i podršku islamofobnoj politici koju otvoreno ispoljavaju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Vrijeme je da se javno progovori o pravim namjerama nedemokratskih politika u Bosni i Hercegovini i onih koji ne trpe izgradnju građanskog i demokratskog društva koje u sebi ima i muslimansku populaciju. Milanović Bošnjake smatra prljavim, dok Čović javno i lažno optužuje Islamsku zajednicu da su uticali na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.


Antisemitizam i islamofobija su dnevna politika i predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U svom pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu Dodik kaže kako se slaže da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima.
“Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nekršćanske vjere. Republika Srpska prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti”, istakao je Dodik.


Je li sve navedeno znači da Evropska unija i Visoki predstavnik žele podržati takve politike u Bosni i Hercegovini? Pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta kao i ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, da demantuju natpise u medijima a koji se tiču nametanja Izbornog zakona.
Ako se medijski natpisi ispostave istinitim, pozivamo sve probosanske stranke na zajedničku i odlučnu akciju i da masovnim građanskim i demokratskim protestom izrazimo stav da želimo demokratsku, jedinstvenu i građansku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a. Moramo odlučno reći historijsko NE aparthejdu, islamofobiji, antisemitizmu i svim drugim antievropskim politikama. Bosna i Hercegovina zaslužuje punu demokratiju kao i svaka druga evropska zemlja.

SDA: OHR je dužan hitno dati pojašnjenje javnosti o nacrtu dokumenta koji je objavljen u medijima

-SDA traži hitno pojašnjenje od Ureda visokog predstavnika za BiH u vezi napisa u medijima u kojima se tvrdi da je pripremljen nacrt odluke o nametanju širokih izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je telefonom razgovarao sa Visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ali je razgovarano isključivo o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona koji se odnose na integritet izbornog procesa, te o mehanizmima koji će unaprijediti funkcionalnost Federacije BiH, uključujući imenovanja sudija Ustavnog suda. 

Međutim, objave medija u kojima se tvrdi da  je u pripremi nacrt odluke OHR-a koji podrazumijeva mnogo šire i suštinske izmjene Izbornog zakona, koje Visoki predstavnik u razgovoru nije spominjao, zahtijevaju pojašnjenje. 

Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda – to je potpuno neprihvatljivo, i sigurno će biti predmetom tužbi Evropskom sudu za ljudska prava. 

Također, potpuno je neprihvatljivo uvođenje formule 8-5-2 potrebnih delegata pri izboru rukovodstva Federacije BiH. Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a. Dodikov SNSD, koji suvereno vlada entitetom RS, provodeći aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, dobio bi priliku da sa HDZ-om ovlada i Federacijom. Predstavnici politika koje je međunarodna zajednica sankcionisala i osudila zbog blokada i antidejtonskog djelovanja, time bi bili nagrađeni, što predstavlja vrhunski cinizam. 

Ured Visokog predstavnika dužan je izaći pred javnost Bosne i Hercegovine i dati pojašnjenja, ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a, navode iz SDA.

DF: Schmidt ojačao diskriminaciju, isporučio FBiH HDZ-u i SNSD-u, suprotstaviti ćemo se svim sredstvima

Demokratska fronta smatra potpuno neprihvatljivim model izmjena izbornog zakona kojeg Visoki predstavnik u BiH, prema informacijama medija planira nametnuti.

Schmidt nastoji ojačati diskriminaciju prema pripadnicima konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz USK i Goraždanskog kantona.

Niti jedan Srbin koji dolazi u TK, ZDK, SBK, HNK, kao i ZHK, također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz ZHK. Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u pomenutim kantonima.

Odredba da je za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji sa izbornim pragom od tri posto znači da će predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD, te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH.

Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka BiH.

Definisanje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH.

To također znači da Schmidt, pored toga što je već Dejtonskim sporazumom državni nivo vlasti isporučen HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inženjeringom isporučuje i Federaciju istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH.

Ukoliko je ovo sve tačno mi ćemo se tome suprotstaviti, a pozvati ćemo sve građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv toga, svim demokratskim sredstvima – poručuju iz DF-a.

Među političarima u glavnom gradu ima i onih koji su već na prve najave djelovanja Visokog predstavnika iskazali podršku najavljivanim izmjenama ili pak bezrezervno stali uz OHR.

Elmedin Konaković, lider stranke Narod i Pravda u razgovoru za lokalne medije:

“Ja sam uvjeren da će HDZ-HNS uraditi sve, da pokušaju insistirati na rješenjima u svoju korist.

Mišljenja smo da nemamo ništa protiv da se relaksira blokada u Domu naroda, Schmidtova intervencija bi tu mogla biti učinkovita, i ne bi došli u situaciju da još četiri godine gledamo Novalića”, kaže Konaković. (U međuvremenu, dan poslije, Konaković je promijenio mišljenje.)

Nešto drukčije izraženu podršku iskazao je jedan drugi političar.

– Imperativ proruske struje u Bosni i Hercegovini je da narušimo prijateljstvo sa SAD i EU i da Zapad odustane od nas, zato je histerija političkih aktera iz Sarajeva protiv OHR veoma opasna. Ako se zaista dogodi da zapadni partneri odustanu od Bosne i Hercegovine, horor scenario nije isključen, napisao je zastupnik u parlamentu FBiH Nihad Čolpa.

Previous Elitocid u Prijedoru: Sjećanje na dr. Esu Sadikovića
Next Ramallah - Izraelski doseljenici ušli na palestinsku zemlju, postavljaju kolonijalno naselje

You might also like

NAŠI DANI

SAD: U Chicagu svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu pod potkroviteljstvom udruženja “Friends of Prijedor” priredila je svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U višesatnom bogatom programu u Depaul Univerzitetu Bosanci i

NAŠI DANI

Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

  Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je izjašnjavanje o davanju garancija za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, na što je apelovala i sama Energetska zajednica. Radilo

NAŠI DANI

Svečana promocija 25. klase vojnika u Centru za osnovnu obuku

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 30. 04. 2021. godine upriličena je svečana ceremonija povodom prijema 25. klase kandidata u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u početnom činu