BPK – porodiljama omogućeno pravo na novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM

BPK – porodiljama omogućeno pravo na novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM

Skupština BPK Goražde 15. tekućeg mjeseca jednoglasno je usvojila Zakon o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom kojim će, između ostalog, biti regulisana i naknada porodiljama u iznosu od 1.000 KM. 

-Njegova primjena će započeti u roku od osam dana, a sredstva za implementaciju zakona omogućena su kroz usvajanje rebalansa Budžeta BPK Goražde za 2022. godinu, saopćila je Služba za odnose s javnošću Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Zakonom se omogućava pravo  na novčane naknade u iznosu od 1.000 KM  nezaposlenim  porodiljama koje imaju minimum godinu dana prebivalište na području kantona, kao i zaposlenim porodiljama čija je plata manja od 1.000 KM, kojima će biti nadomještena razlika u iznosu  kako bi se svim majkama omogućila  minimalna naknadu u tom iznosu.

Zakon će doprinijeti postizanju socijalne sigurnosti porodilja i poboljšanju demografske situacije na području BPK, a na ovaj način  doći će i do izjednačavanja položaja i prava svih porodilja u Federaciji BiH.

Usvajanjem amandmana na član 105 ovog zakona naknada će obuhvatiti i povratničke porodice.

Podsjetimo, ovaj Zakon Vlada BPK Goražde utvrdila je u formi nacrta u julu mjesecu ove godine , nakon što je  provedena neophodna procedura.

Previous Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici
Next Sajam privrede u Tešnju naredne će sedmice okupiti oko 300 izlagača iz 15-ak država

You might also like

NAŠI DANI

I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

Službeni suvenir Mostara uskoro će postati dostupan javnosti, a u Turističkoj zajednici HNK-a smatraju da je upravo on nedostajao gradu na Neretvi Mostar je nedavno dobio službeni suvenir, potvrdila je

NAŠI DANI

Srebro za Lanu Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Nakon osvojenog 1. mjesta na 200m leptir, bosanska zlatna plivačica Lana Pudar danas je bila 2. na 50 metara iste discipline. S vremenom 26.26, Pudar je zaostala samo šest stotinki

ŽIVOT

Porodica Vuk: Život na više od hiljadu metara nadmorske visine

Porodica Vuk, Ćamil, Ramiza i Nerma, jedini su povratnici u selo Lončare smješteno na preko hiljadu metara nadmorske visine tik ispod obronaka istoimene planine, udaljeno četrdesetak kilometara od središta Gacka.