Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest do 27. septembra u Sarajevu

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest do 27. septembra u Sarajevu

Tradicionalni Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest održava se do 27. septembra na Trgu djece Sarajeva, u organizaciji Direkcije Bee Festa.

Kako navode organizatori, ovogodišnji Bee fest je još jedna prilika za promociju bh. proizvodnje meda. Dodaju da pčelarstvo u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal, naročito s obzirom na kvalitet meda i potencijale za zapošljavanje u manje razvijenim, ruralnim područjima.

Predstavnica Direkcije Bee Festa Samira Arnautović-Katica je kazala da iz godine u godinu organiziraju ovu manifestaciju s ciljem da omoguće promociju domaćim proizvođačima meda i biljnih preparata.

– Trudimo se da tokom tih nekoliko dana, osim prilike da se pokažu i brendiraju u glavnom gradu BiH, upriličimo susrete i uspostavljanje saradnje među pčelarima. Zadovoljstvo nam je da se, nakon nekoliko neuspješnih, okupljamo u sezoni koja je, većinom, bila veoma uspješna za bh. pčelare – navela je ona.

Arnautović-Katica je kazala Feni da su na ovogodišnjem Sajmu pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest prisutni izlagači iz cijele BiH. Osim pčelara pojedinaca, prisutni su i predstavnici udruženja pčelara iz Livna, Tešnja, Milića…koji predstavljaju svoje članove i sve ono što su naučili kroz projekat edukacije pčelara koji realizira Organizacija Nodas Sarajevo.

Istaknula da je i ovo način borbe protiv patvorina.

– Imali smo prije nekoliko dana informaciju koliko je i pored svih mjera i nastojanja prisutno patvorina, kako u FBiH tako u RS-u. Ovo je naš način da damo doprinos toj borbi – kazala je Arnautović-Katica.

Izrazila je zadovoljstvo što je ove godine sezona, kada je u pitanju pčelarstvo, uglavno bila dobra.

Kaže da se o kvalitetu meda iz Bosne i Hercegovine čulo daleko izvan granica naše zemlje, tako da bh. pčelari svoje proizvode plasiraju i na daleka, vrlo zahtjevna tržišta.

– Direkcija Bee festa se cijelu godinu bavi edukacijom, kako pčelara, tako i građana, te nastoji podići svijest o tome da je neophodno pčelinje proizvode koristiti i konzumirati tokom cijele godine, prije svega radi jačanja imuniteta i osnaživanja organizma – naglasila je.

Na sajmu se i ove godine može pronaći i velika paleta proizvoda koji su napravljeni na bazi pčelinjih proiozvoda i ljekobilja, te kozmetike napravljene na prirodnoj bazi.

Arnautović-Katica je napomenula da će sljedeće godine biti 20 godina od održanog prvog Bee festa, te da su ‘pauzirali’ samo prošle godine, kada zbog epidemije nisu bili u situaciji da ograniziraju ovu manifestaciju.

Ranka Mirković iz pčelarskog centra „Batinić“ je kazala Feni da se dugo godina bave proizvodnjom meda i preparata na bazi bilja i pčelinjih proizvoda.

– Imamo svoje pčelinjake. Prvenstveno imamo med, polen, propolis, matičnu mliječ…Također, radimo i preparate na bazi bilja i pčelinjih proizvoda – navela je Mirković.   

Kaže da na Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest dolaze od samog početka, već dvadesetak godina.

Izvor: Agencije

Previous U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce
Next Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Centralnoj radionici ŽFBiH remontovane prve lokomotive stranih željezničkih operatera

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga.

Ekonomija/Biznis

Turković posjetila ‘Willonu’ koja dnevno prizvodi 20.000 zaštitnih maski

 Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković posjetila je podružnicu firme ”Willona” u Kaknju koja proizvodi zaštitne maske za lice. Poručila je da je ovo jedna od

Ekonomija/Biznis

Počinje odabir izvođača radova za tunel Prenj, pristiglo osam ponuda

Danas je istekao rok za prijavu zainteresovanih kompanija za izvođenje radova na izgradnji tunela Prenj. Rok za dostavljanje ponuda je prolongiran za 15 dana nakon što je došao veliki broj