U školama tuzlanskog kantona obilježeni dani krunisanja kralja Bosne – Tvrtka I Kotromanića

U školama tuzlanskog kantona obilježeni dani krunisanja kralja Bosne – Tvrtka I Kotromanića

Prva je godina kako se u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona institucionalno obilježavaju dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu, pa je to bila prilika da ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović posjeti JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ u Gradačcu i JU Prva osnovna škola u Srebreniku gdje su tim povodom održane centralne manifestacije.

Poručivši koliko je važno da učenici sistemski, na organiziran način i uz multidisciplinarni pristup obrađuju i sjećaju se srednjovjekovne Bosne, ministar Omerović je istaknuo da je riječ o datumu koji je odredila komisija u čijem su sastavu bili istoričari.

– Kralj Tvrtko I Kotromanić je značajan za razvoj bosnakohercegovačke državnosti generalno, posebno u srednjem vijeku kada je Bosna bila na vrhuncu svoje moći – rekao je Omerović. 

Uz egidu “Bosne je bilo i bit će!” centralna manifestacija za srednje škole na području TK povodom obilježavanja dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu održana je u Mješovitoj srednjoj školi “Hasan Kikić” u Gradačcu, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. 

-Tvrtko Kotromanić je na današnji dan 1377. godine krunisan za kralja Bosne u Milama kod Visokog, u tadašnjem sjedištu državne i duhovne vlasti. Tvrtko Veliki će u historiji ostati upamćen kao najveći vladar bosanski, vladar evropskog jugoistoka.

Od stjecanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine oživjelo je sjećanje na ovog velikog vladara – prvo bana, potom kralja. Zastava RBiH izrađena je po uzoru na Tvrtkovu. Tuzla je prvi grad koji je podigao spomenik bosanskom kralju, a uskoro će i glavni grad Sarajevo dobiti spomenik posvećen našoj velikoj historijskoj ličnosti. Spomenik Tvrtku također je podignut u Herceg Novom, gradu koji je osnovao sam bosanski kralj.

Previous Džaferović uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa Schmidtovim odlukama
Next U Cazinu počeo festival kestena

You might also like

NAŠI DANI

Dok traje bombardovanje Gaze, da li Srbija tajno šalje oružje Izraelu?

Tokom izraelskog rata protiv Gaze, Srbija je nastojala izbjeći javno političko miješanje u sukob, a zvanični Beograd je zadržao relativno neutralnu poziciju usmjerenu na očuvanje odnosa. Srbija ima veze sa

NAŠI DANI

Bosanska, albanska i crnogorska dijaspora – samo naša kolektivna akcija može spriječiti Vučićev režim da ostvari svoje najzlokobnije spletke

Otvoreno pismo crnogorske, albanske i bosanske dijaspore, u kojem se uz konstataciju da se Srbija sve ratobornije ponaša, traži od Vlade SAD aktivniji angažman na Balkanu. Udruženja i predstavnici crnogorske,

NAŠI DANI

Komšić: Građani primorani da se brane od produbljivanja diskriminacije

  U osvit 23. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je mišljenje da iste one snage koje su se tada pobunile protiv države i međunarodnog