Bosna i Hercegovina izručila Izraelu optuženog za pronevjeru 150 miliona dolara

Bosna i Hercegovina izručila Izraelu optuženog za pronevjeru 150 miliona dolara

 Bosna i Hercegovina je danas izručila izraelskoj policiji Majkla Ben-Arija, koji je prema optužbi ojadio hiljade investitora u SAD i Izraelu za 150 miliona dolara tokom 15 godina “poslovanja”.

Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, je investitorima obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme, poznate i kao Ponzijeva šema, prenosi Tajms of Izrael.

Ponzijeva šema je finansijska prevara u kojoj se novac sakupljen od gomile kasnijih investitora koristi za isplatu nekih ranijih investitora koji cijeloj prevari daju prividni legitimet i tako privlače nove ljude koji postaju dio šeme.

Ben-Ari je bio uhapšen u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali pušten je u kućni pritvor na osnovu kaucije od 625.000 dolara.

Pobjegao je iz te države koristeći tuđi pasoš, a u julu ove godine je uhapšen u Bosni i Hercegovini. U petak je sudija odbio njegovu žalbu na odluku za izručenje.

Mediji u Izraelu nazivaju Ben-Arija “izraelskim Madoffom”, zbog sličnosti sa slučajem Bernieja Madoffa, tvorca jedne od najveće prevarantske Ponzijeve šeme u historiji.

Madoff je zbog svojih prevara, teških više milijardi dolara, osuđen u SAD-u na doživotnu robiju, a preminuo je u zatvoru u aprilu 2021. godine.

Izvor: Agencije

Previous Bosanski građani troše kao da ležimo na nafti - dnevni promet u prodavnicama i do 200 hiljada maraka
Next Bosanska Otoka: Narednog ljeta dvije obale Une povezaće novi pješački most

You might also like

NAŠI DANI

Nećemo srljati za Dodikom u ambis – pismo oficira Oružanih snaga BiH

Pismo od visokog oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bivšeg oficira Vojske RS, koji govori o trenutnoj situaciji u Oružanim snagama BiH, stavu vojnika i oficira prema posljednjoj Dodikovoj suludoj

OTPOR BOSNE

STAZAMA BOSANSKIH VITEZOVA: 22 GODINE OD POGIBIJE KOMANDANTA ODBRANE OLOVA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

U petak 22 januara u mjestu Bakići , na spomen obilježju rahmetli Senahidu Boliću, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata je počast ovom slavnom komandantu, junaku odbrane Olova. Senahid Bolić Bolo,

NAŠI DANI

Sva tri člana državnog Predsjedništva dala saglasnost da OSBiH dignu helikoptere

Veliki požar izbio je u poslijepodnevnim satima na području Boračkog jezera. Vatrogasci se bore da se vatrena stihija ne približi kućama, a gašenje otežavaju nepristupačan teren, vjetar i visoke temperature.